pannenkoeken

Eet je gelukkig! Deel 2 van 2 – De connectie tussen stress, angstigheid, depressie en voeding

Share

De connectie tussen stress, angstigheid, depressie en voedingpannenkoek, eet je gelukkig...

Wist jij dat wat je eet niet alleen je maag vult maar ook je gemoed stemt?
Als je je stemming wilt verbeteren, stress en hunkeringen naar (meer) eten wilt verminderen en je je Happy Healthy You voluit wilt leven, dan is een gezond dagelijks voedingspatroon de meest heerlijke route ernaar toe.

Onderzoeken wijzen uit; je dagelijkse voedingskeuzes in wisselwerking met de conditie van je spijsvertering, tekent je gezondheid en gelukkig-zijn.

 

In dit tweede deel: Hoe kunnen we helen?
Ons dieet en wijze waarop we verkiezen te leven, zijn belangrijke factoren die ons ziek en ongelukkig kunnen maken maar ook beter.
Als de spijsvertering heelt, kunnen de hersenen helen én volgt ook ons gemoed en mentaal welbevinden.

Het ons voeden met een gezond, in balans zijnde dieet, is de meest belangrijke voorwaarde ons lichaam te voorzien met voldoende nutriënten.
Helaas voldoet het gewone standaard dieet waarmee de gemiddelde mens zich voedt hieraan niet en zorgt ervoor dat de mens niet zo gezond en gelukkig en in balans is als hij of zij zou willen.
Voedingskeuzes, bereiding en ook de soms buiten proporties op het bord, zijn hier debet aan. En even belangrijk is hoe het voedsel gegroeid en verwerkt is op weg naar de winkel en onze keukentafel.

Veel mensen hebben zonder het te weten allergieën, voedsel overgevoeligheden of zelfs intoleranties die kunnen leiden naar emotionele en mentale stress.
Ook blootstelling aan zware metalen, chemicaliën, pesticiden, antibiotica, kunstmatige kleur, geur- en smaakstoffen, GMO voedsel, voorbewerkt, kant-en-klaar voedsel, koolhydraten en geraffineerde granen, kunnen een enorm negatieve impact hebben op ons algeheel welbevinden. Dus niet alleen lijfelijk, maar ook mentaal en emotioneel.

 

Eet je gelukkigEet je weg naar optimaal gelukkig zijn

Op dit moment is al veel ongewenste voeding voorbij gekomen die ons mentale welzijn en gezondheid niet beoogt.
Maar wat wel? Wat kunnen we dan eten zodat we ons welbevinden in lichaam én geest?
Experts op het gebied van integratieve geneeskunde waarbij complementaire vormen van geneeskunde welkom zijn, als ook uitgaande van het begrip over de wisselwerking tussen lichaam en geest, benadrukken het belang van biologische voeding*.
Niet alleen vanwege de vermijding van chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden, onkruidverdelgers, GMO, bijvoorbeeld maar ook omdat biologisch gegroeide voeding veel meer nutriënten bevatten dan regulier gegroeide voeding.

*> Zie ook het RawfoodLove™ blogbericht ‘Natuurlijk biologisch; voor ons gezond-zijn… én die van de aarde’


Aan tafel!

Als je stemmingswisselingen ervaart of depressie of je gemoed niet altijd even stabiel getuned is in een aangenaam gevoel van welbevinden dan kan een eerste stap naar beter zijn het elimineren van alle geraffineerde suikers en ja, we hebben het hier niet over gehad, maar ook cafeïne. Laatste zorgt ook voor een ‘upper’ en dan ‘downer’ en strest je systeem.

Wat wel te eten?

De tweede stap naar optimaal eten voor gelukkig zijn en een positief gestemd altijd innerlijk nabij gevoel van welbevinden, is het veranderen van je dieet door het inbrengen van stemmingsverbeterende, ontstekingswerende biologische voeding zoals gezonde oliën en vetten omega 3’s, rauwe noten, zaden en een overvloed aan verse groenten, wat fruit en pseudo-granen zoals amaranth, quinoa, gierst.

groenten en fruit

Kleurrijke, levendgevende voeding

Belangrijk is te genieten van kleurrijke, levendgevende voeding. Voeding rijk aan enzymen, vitaminen en mineralen. ‘Hele’ voeding, een appel is een appel en een snijbiet een snijbiet. Onbewerkt dus. Niet gekookt, gestoomd of verhit boven de 46 C° zodat enzymen niet langer levend zijn.
Rauwe voeding voorziet ons in alles wat nodig is om er alle nutriënten uit te halen en vertering optimaal te laten zijn.
Rauwe voeding is geen koude voeding.
Geen eindeloze kille salades maar heerlijk eten op eigen wijze.
En… Niet alles hoeft in een maaltijd rauw te zijn om ons lichaam er optimaal profijt van te laten hebben!

> Zie ook het RawfoodLove™ blogbericht ‘Rawfood is ‘hot’! Deel 1 van 3’
> Zie ook het RawfoodLove™ blogbericht ‘Rawfood is ‘hot’! Deel 2 van 3’
> Zie ook het RawfoodLove™ blogbericht ‘Rawfood is ‘hot’! Deel 3 van 3’

Dus… hoe kunnen we onze neurotransmitters voor een opgewekt, ontspannen gemoed optimaal liefkozen met ondersteunende voeding? Ons serotonine omhoog brengen zonder te grijpen naar suiker en fout vet en slaaf te zijn van voedsel?


Maak kennis met 10x voeding voor langdurig geluk

1. Verse biologische groenten en wat fruitbiologische groentenmarkt

Ondanks dat we al dit levende moois hierboven al even in het spotlight plaatsten, hier op deze plek nog een keer. Voor het geval dat je het zou missen…
Groenten zijn enorm belangrijk. Vers. Gegroeid zonder chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden, onkruidverdelgers, GMO, bijvoorbeeld.
Vol met natuurlijk moois om ons te ondersteunen in het voluit leven van ons ‘Happy Healthy’ zelf.


2. Omega-3 oliën
lijnzaadolie

Wist je dat het niet voldoende genieten van goede omega-3 oliën gelinkt is aan depressie?
Dat is op zich niet zo vreemd; onze hersenen en zenuwgestel bestaat met name uit vet (waarvan 20% omega-3’s). En als we het over een positief gemoed hebben en voeding, is omega-3 een belangrijke en bevat voldoende dopamine en serotonine om de natuurlijke Prozac genoemd te worden!
Omega-3 kan ons lichaam zelf niet aanmaken en mogen we via voeding binnenkrijgen.
Omega-3 oliën zijn ontstekingswerend en ondersteunen de algehele hersenenfunctie en… daarmee een ‘happy mood’!

Goede bronnen van omega-3 zijn:
Lijnzaad, chiazaad en hennepzaad.
Sprenkel wat zaden over je salades of in smoothies of kies voor de vloeibare oliën!

Voor de niet vegetariërs en veganisten onder ons: Omega-3 vind je ook in wildgevangen vettige vis als makreel, zalm en sardines en goede suppletie, maar let op vervuiling met kwik.


3. Vitamine B12 en B-complex

Vitamine B12 is enorm ondersteunend voor neurologische gezondheid, voor energie en de aanmaak van happy hormonen! Goed voor de gezondheid van het hart, schildklier, bijnieren, ogen, absorptie van nutriënten, een goede lijfelijke balans en meer.

Goede bronnen voor B12:
Veganisten en vegetariërs mogen eigenlijk altijd wel B12 suppletie gebruiken (kies voor Methylcobalamin en 5-deoxyadenosylcobalamin).
Als vegetariër kun je B12 ook bijvoorbeeld vinden in rauwe kaas van A2 vee, eieren en Kefir van geitenmelk.

Voor de niet vegetariërs en veganisten onder ons: Wildgevangen zalm en grasgevoerd gevogelte en rundvee. Vergeet daarbij niet dat dierenproducten verzurend zijn en daarmee stressvol voor het lichaam. Suppletie is een goede optie.


B-complex

Ook de andere B-vitaminen helpen je in het leven van je ‘Happy Healthy You’.
Meestal is wel bekend dat ze belangrijk zijn voor huid, haar en nagels maar ze zorgen ook voor de serotonine aanmaak, een goede spijsvertering, gezond energieniveau en omgaan met stress. Ze beschermen het zenuwstelsel en bevorderen de gezondheid van de hersenen.

Goede bronnen voor de B’s:
De afzonderlijke B-vitaminen hebben allemaal hun eigenheid in diverse voeding.
Ga op onderzoek uit als je ze wilt vinden, maar…. er is één prachtige voorziener van het gehele B-complex en dat zijn de pseudo-granen: amaranth en quinoa.

Nog een mooie bron van diverse B’s: donkergroene bladgroenten! ananas Eet je gelukkig
Spinazie is zeker een goede keuze. Ananas.
Maar ook zonnebloemzaden en gedroogde kruiden, avocado’s, bonen en linzen.
Als vegetariër kun je de B’s ook bijvoorbeeld vinden in eieren.

> Als je kiest voor B-complex suppletie via een pil, kies dan het liefst voor een natuurlijk complex en vergeet niet dat ook B12 erbij hoort. Het apart nemen van één van de B-vitaminen zorgt voor een disbalans in de anderen.


4. Noten!
noten

Supergezonde rauwe noten voor een supergemoed zijn: Pecan noten, amandelen, pistache, macadamia én walnoten. Allemaal noten die bijdragen aan een gezonde geest in een gezond lichaam.

> Week noten, zaden, granen en peulvruchten in water – het liefst met een beetje Keltisch zeezout. Altijd!

Bij voorkeur een hele nacht weken maar tenminste 6 uur.
Alle granen, noten en zaden en peulvruchten bevatten stofjes die de werking van enzymen blokkeren en fytine zuur waardoor vertering bemoeilijkt wordt, net als de opname van mineralen.

Het eten van granen en melen, noten, zaden en peulvruchten die niet geweekt, gekiemd of gefermenteerd zijn, kan leiden tot spastisch colon en spijsverteringsproblemen.


5. Groene thee!
thee ritueel

Twee kopjes groene thee per dag lift je stemming zonder werkelijk als stimulerend middel, een exitotoxine te fungeren (zie eerder in dit RfL-blogbericht).
Naast een beetje caffeine zitten er twee stimulerende stofjes in groene thee, theobromine and theophylline. Maar… de werking hiervan wordt als het ware gebalanceerd door een andere stof; het aminozuur L-Theanine welke zowel het zenuwstelsel kalmeert en tot rust brengt en helpt bij concentratie en focus.

Groene thee bevat verschillende gezondheidsbevorderende bestanddelen zoals vitaminen , mineralen en plantoliën. Maar het zijn de polyfenolen (natuurlijke antioxidanten) van de groene theebladeren die het meest bijdragen aan een opgewekte geest levend in een gezond lichaam.

Onderzoek wijst uit dat groene thee goed is voor onze cardiovasculaire gezondheid (hart en bloedvaten), bacterieëndodend is (goed voor het gebit ter voorkoming van cariës), goed voor het immuunsysteem en is tevens aanwezen als het kunnen voorkomen van bepaalde soorten kanker.

Let op: drink groene thee (maar ook koffie bijvoorbeeld) niet korter dan een uur voor de maaltijd.
En wacht na de maaltijd minstens een tot anderhalf uur met groene thee (én koffie) drinken.


6. Adaptogenen

Een prachtig woord voor prachtige geneeskrachtige planten uit de natuur die het menselijk systeem in harmonie brengen.
Ze zijn uiterst bekwaam in het ondersteunen van het zenuwstelsel in het omgaan met stress en spanning… en daarmee een lichter gemoed!
Voorbeelden van adaptogenen zijn: ginseng, ashwagandha, rhodiola.


7. Rauwe chocolade
chocolade, Eet je gelukkig

Rijk aan antioxidanten en klaar om je een boost te geven aan happy hormonen; endorfinen, dopamine en serotoninen. Alles wat je hersenen nodig hebben voor het creëren én reguleren van een happy gemoed.
Maar daar komt de ‘maar’… we hebben het wel over echte, donkere en rauwe cacao.
De kunst van het gezonde chocolade maken rust in de handen van de maker.
In het productieproces kan gewone cacao bijna al haar gezonde eigenschappen verliezen en dan worden er ook nog ongezonde dingen toegevoegd als soja, suiker en lecitine. Hoe minder ingrediënten op het label (naast cacao…) hoe beter.

Is het gebruik van Smartphones wel zo smart?
Wist je dat iedere keer als je voorover buigt, de stress op je nek verhoogt met zo’n 27 kilo? Iedere keer als je dan je hoofd nog een drie centimeter naar voren beweegt komt er nog een 4 kilo bij. Dit is natuurlijk niet goed voor onze lijfelijkheid. Maar niet alleen dit, het beïnvloedt evenzo ons gemoed!

Het continu belasten van de nek en wervelkolom heeft werkelijk negatieve effecten op onze emoties.
Is dat geen goede reden om onze liefde voor een Smartphone nog eens nader te onderzoeken (zonder ons hoofd er letterlijk over te buigen)?


8. Gefermenteerde voeding*
Gefermenteerde voeding

Over de oneindige positieve eigenschappen van gefermenteerde, gecultiveerde voeding (probiotica) hebben we op dit blog al uitgebreid geschreven.
Op deze plek vooral even aandacht voor de antidepressieve eigenschap van deze geschenken der natuur.

Goede microben, bacteriën in gefermenteerde voeding komen in onze darmen en beïnvloeden gedrag en gemoed. Ze beïnvloeden de expressie van het immuunsysteem en dragen bij aan een gezond en evenwichtig endocrien systeem.
Neurotransmitters geproduceerd door de microben spelen een rol in de hersenactiviteit en hebben invloed op het denken en voelen.
Trouwens wel 90% van onze stemmingsregulerende neurotransmitter serotonine wordt gemaakt in ons maag/darmkanaal!

De gewenste bacteriën in gefermenteerde voeding produceren deze mooie stofjes die niet alleen onze lijfelijk gezondheid positief beïnvloeden maar ook ons gemoed omarmen met gevoelens van gelukkig-zijn.

> Zie ook het RawfoodLove™ blogbericht ‘Kenmerken en voordelen van gefermenteerde én gecultiveerde voeding’
>
Zie ook het RawfoodLove™ blogbericht ‘CultivatedLove™ – gefermenteerde én gecultiveerde levende probiotica’


9. Avocado
avocado

Vettig en oh zo gezond! Gevuld met proteïne én serotonine aanwakkerend meervoudig onverzadigd vet! Goede bron van de B-vitaminen met alle positieve effecten van dien.
Is er eigenlijk wel een maaltijd waar een avocado niet bij past?


10. Bessen!

Kleurrijk en rijk aan antioxidanten. Blauwe Blauwe bessenbessen… frambozen…. rode bessen… Onweerstaanbaar lekker. Beetje zoet, fris en zuur.
Een regelmatig handje bessen verminderd depressie en herstelt schade aan cellen!

 

En… hebben we je overtuigd?

Voeding kan werkelijk gelukkig maken. Niet het snelle voorbijgaande geluk, maar een immer aanwezig stabiel positief en opgewekt gemoed.
Maar dan hebben we het wel over gezondheidsbevorderende voeding. Onbewerkt, niet kant-en-klaar, levende, natuurlijke voeding. Biologisch.

Soms mag dit gepaard gaan met een nieuwe keuze jezelf aardiger te vinden. Beter voor jezelf te willen zorgen. Op ieder niveau van leven, maar óók in de keuken.
Het stoppen te kiezen voor directe behoeftebevrediging en een ‘happy instant kick’ via voeding, is niet de weg naar werkelijk gelukkig-zijn.

Het lijkt een lange weg, het achter je laten van conventioneel, bewerkte voeding en het kiezen voor echte, gezonde voeding.
Maar iedere stap… hap richting het je iets beter voelen, draagt bij aan meer gezondheid én een meer vreugdevol gemoed.

En oja, als je nu begint jezelf gelukkiger te eten, dan kun je je al over dertig dagen beter voelen!

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top