water drinken

Water – deel 3 van 4 | Dorst!

Share

Dehydratie, oftewel uitdroging van het lichaam, komt vaker voor dan je denkt! Ook in het natte Nederland…

lichaam water virusEr wordt wel gezegd dat 75% van alle ziekten ontstaan door een vochttekort in het lichaam.
Vocht als water, vocht uit verse groenten en vocht uit fruit, is vocht voor het lichaam! Koffie, alcoholische dranken, (kruiden)thee, frisdranken, limonadesiropen, dorstlessers als ijsthee bijvoorbeeld zorgen er helaas niet voor dat het lichaam zich kan hydrateren. Het lichaam gebruikt zelfs water en daarmee energie, om deze stoffen te kunnen verteren (als mogelijk..) en af te voeren door de urineproductie te verhogen.

Hoeveel water is genoeg?

ontspannen zwembadOns volwassen lichaam mogen we per dag met maarliefst tweeënhalve liter heerlijk zuiver water verrassen.
Zuiver water is water dat is ontdaan van chemicaliën en andere belastende stoffen en daarna het liefst geherstructureerd en gerevitaliseerd is (zie water 1 t/m 4 posts op dit blog).
En zo voorzien we ons lichaam van het benodigde vocht om zich te ontdoen van met name de afvalstoffen van de nacht maar ook overdag. Tegelijkertijd voorzien we het lichaam tot in alle uithoeken en organen van soepel stromend bloed.

Wat gebeurt er bij een vochttekort? Het lichaam vernauwd in de diverse delen van het lichaam de kleinste bloedvaatjes! En kan zich vervolgens niet goed ontdoen van afvalstoffen. Afvalstoffen hopen zich dan op en het lichaam raakt hierdoor belast. Met name de lever en de nieren.

Hoe herken je een vochttekort bij jezelf?

Hoe herken je een vochttekort bij jezelf?Een indicatie kan bijvoorbeeld zijn een donkergele, sterk ruikende urine. Maar niet alleen dit, allerlei symptomen kunnen wijzen op het niet voldoende bevochtigen van je lichaam. Zoals harde ontlasting, energie tekort, histamine reacties (allergieën, astma), gewrichtspijnen (vooral in combinatie met een gemis van juist zout als Keltisch zeezout – Sole, de zoutoplossing hiervan), pijn in de onderrug, migraine, een continue gevoel van honger, nek/ruggenwervelpijnen (vocht vangt namelijk de krachten op tussen de wervels. Door een bijzonder systeem brengt het lichaam vocht tussen de wervelschijven en trouwens, beweging van het lichaam is hiervoor van essentieel belang).
Deze indicatielijst voor dehydratie is nog flink aan te vullen!

Vochtbalans

De vochtbalans herstellen, wat tot wel een paar maanden flink (gezuiverd) water drinken kan nemen, kun je gaan herkennen door een betere nachtrust, meer energie in je lichaam, meer zuurstof in je bloed, een betere vertering van je eten, soepelere gewrichten (zeker in combinatie met de juiste mineralen), een beter werkend immuunsysteem, soepelere ontlasting, soepelere gewrichten en je algeheel helderder voelen.
En… ook deze lijst is nog ruim aan te vullen.

Altijd bijzonder belangrijk is zorg te dragen voor het aanvullen van je mineralen en te letten op voeding.
Voor wat betreft de mineralen kun je hiervoor heel goed een oplossing van Keltisch zeezout voor gebruiken, Sole (je kunt naar esw@espritsoulworks.com e-mailen voor het ontvangen van een infoblad en receptuur hoe Sole te maken en waar Keltisch zeezout te verkrijgen).
Maar ook vitaminen en wellicht nóg belangrijker; de fytonutriënten zijn belangrijk in het herstellen van de vochtbalans en vitaliteit van het lichaam. Deze halen we liever niet uit een potje vitaminen, maar beter uit echt, levend onbewerkt voedsel.

spirali

Wanneer we dagelijks onszelf voorzien van voldoende water en rauw biologisch voedsel, kiezen we ervoor elke dag een geschenk voor ons lichaam te zijn.
Veel vocht vinden we natuurlijk in komkommers – die ook belangrijke mineralen bevatten! Maar ook in selderij, kropsla, courgette, watermeloen, wortel en broccoli bijvoorbeeld. Wel allemaal heerlijk rauw en biologisch.

Het is leuk, eenvoudig en snel om met rauwe groenten de heerlijkste maaltijden te bereiden.
Handig hulpmiddel… de spirali! Alles rauw, natuurlijk hoeft dat niet, maar een iets meer dan de helft per maaltijd ondersteunt je lichaam met extra enzymen wat de vertering en opname van al het voedsel ten goede komt en daarmee je algeheel welbevinden!

Water deel 4

error: Content is protected !!
Scroll to Top