zelfgemaakte gefermenteerde groenten

Kenmerken en voordelen van gefermenteerde voeding én gecultiveerde voeding

Share

gefermenteerde groenten, gecultiveerde voeding

RawfoodLove’s
CultivatedLove
gefermenteerde én gecultiveerde actieve probiotica in een pot!
natuurlijk van biologische teelt

Hét Superfood. Heerlijke wonderen der natuur.


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding creëert een gezonde darmflora

Gezondheid begint in onze buik. Is onze buik niet gevuld met een gezonde microbische cultuur, darmflora, dan missen we optimale gezondheid en helderheid van geest.
We leven dan vaak in een waas en zijn niet wie we kunnen zijn.
Gefermenteerde voeding, gefermenteerde groenten, vormt de basis van onze ‘binnentuin’, ons voorzienend van onze dagelijkse energie.


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding creëert een gezond immuunsysteem

Tachtig procent van ons immuunsysteem, onze afweer, is gevestigd in het lymfweefsel in onze darmen.
De microben die hier leven spelen een belangrijke rol in het gezond houden van hun leefomgeving. Ze verwijderen de ongezonde bacteriën, ziektekiemen en ondersteunen ons daarmee krachtig in onze afweer.
Een bijzondere eigenschap van deze microben is dat ze op de een of andere manier ons immuunsysteem traint in het onderscheid maken tussen ziekteverwekkers en niet ziekmakende antigenen*) én al dan niet handelen als het onderscheid gemaakt is.

*) Lichaamsvreemde stoffen die een reactie in het lichaam kunnen opwekken, waardoor het lichaam antistoffen gaat aanmaken die deze antigenen kunnen binden en onschadelijk kunnen maken.


Gefermenteerde voeding en dranken kunnen meer krachtig zijn in vergelijking met probiotica supplementen

De microben die verkregen worden van al dan niet biologisch, maar wel ‘echte’ voeding die groeit in aarde, vormen synergetische relaties met elkaar die ervoor zorgen dat ze kunnen floreren.
Ze moeten immers overleven als ze willen blijven leven, wat niet geldt in microben groeiend in een laboratorium.
Echt vanuit de aarde gegroeide microben die onze probiotica worden in ons gefermenteerd voedsel, zijn veel krachtiger dan die in supplementen.
Deze supplementen werken overigens wel veel beter als je daarnaast gefermenteerde, gecultiveerde voeding neemt!


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding bevat meer voedingstoffen dan gewone voeding

De microben die overvloedig aanwezig zijn in ongepasteuriseerde, gefermenteerde voeding, leveren aanvullende enzymen om voedingstoffen op juiste wijze te verwerken waardoor opname vele malen beter gaat en de winst voor ons welzijn groter is.


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding creëert nieuwe voedingsstoffen

De microbische culturen creëren bijvoorbeeld vitamine K en de belangrijke B vitaminen, inclusief folaat, riboflavine, niacine, thiamine en biotine.


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding verbetert de spijsvertering

De microben in gefermenteerd voedsel beschermen de darmwand door een perfecte omgeving te creëren waar pathogene bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen (zoals bijvoorbeeld Salmonella en E. Coli).
Ze reguleren hiervoor de pH waarde in het spijsverteringskanaal door juist de productie van goede darmflora te stimuleren.
Ze verhogen evenzo de natuurlijke nutriënten opname van iedere maaltijd zodat we de voedingsstoffen beter kunnen opnemen en deficiënties gecorrigeerd.


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding is van nature geconserveerd

De microben, w.o. Lactobacilli ketens, levend op levende ‘dingen’ zetten zetmeel en suikers in groenten, kruiden, specerijen, granen en fruit om in melkzuur.
Dit is een natuurlijk conserveermiddel die het leven van bederfelijke bacteriën voorkomt.

Melkzuur is overigens niet verzurend voor het lichaam.
Het lichaam kan het juist gebruiken. Gefermenteerde voeding normaliseert bijvoorbeeld de zuurtegraad van de maag.


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding is rauw… maar meer dan rauw

Rauw voedsel kan soms (met name in het begin) wat wennen zijn om te verteren. Gefermenteerd voedsel heeft alle voordelen van rauw voedsel… een rijkdom aan enzymen, vitaminen, mineralen, anti-oxidanten…. maar is heerlijk gemakkelijk verteerbaar.
De enzymen en microben helpen namelijk bij de afbraak van eiwitten en zorgen voor een optimale opname ervan.


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding is ‘alchemistisch’

De microben verhogen in het fermentatie- en cultivatieproces niet alleen de voedingswaarde in voeding maar weren ook de negatieve effecten van sommige stoffen op ons lichaam.
Zoals fytinezuur die in noten, zaden, peulvruchten en granen voorkomt en schadelijk is voor de mens in die zin dat het de enzymenaanmaak blokkeert en de opname van mineralen.
Door het fermentatieproces wordt het fytinezuur door het melkzuur en de andere gezonde microben afgebroken, stoffen die de aanmaak van enzymen blokkeren geneutraliseerd en goede enzymen aangemaakt, vitaminen vermeerderd en gluten en andere moeilijk verteerbare granen proteïnen gedeeltelijk afgebroken voor een betere vertering en opname.

Evenzo is het zo dat fermentatie de synthese van bepaalde vitaminen mogelijk maakt. Zoals die van vitamine C en B12.

Maar ook werkt het fermentatie-proces positief op de zogenaamde ‘schildklier-blokkers’; stoffen in kool, boerenkool en groenten uit de Brassica familie, snijbieten bijvoorbeeld, hebben bij een tekort aan Iodine in de schildklier een onderdrukkend effect op de aanmaak van het schildklierhormoon wanneer rauw gegeten.
Als we echter deze groenten fermenteren kunnen we wel profiteren van de geweldige positieve stoffen die deze groenten met ons delen, maar niet de negatieve. Deze worden afgebroken in het fermentatie-proces.

Een laatste voorbeeld van voorgaande is dat groenten die rijk in suikers zijn zoals zoete bataat en bieten gewoonlijk een probleem kunnen zijn voor diabetici.
Gekookt worden deze groenten zelfs nog meer suikerrijk. Maar ze fermenteren maakt het genieten van hun zoetheid en voedingstoffen mogelijk terwijl de microben zich te goed doen aan de natuurlijke suikers.


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding doet ongezonde, verslavende voedingsbehoeften afnemen

Koolhydraten, suikers en alcohol stelen mineralen uit onze botten, maken ons bloed meer verzuurd en zijn zo ongewenst.
Helaas zijn ze verslavend en kan menigeen het niet laten ze te weerstaan.
Brood, koekjes en pasta, gesuikerde frisdranken, snoep, chips…. wijn, drank… zijn rijk in suikers die ons lichaam verzuren, ze voeden gist (Candida), virussen en andere ziektekiemen.
Het eten en drinken van gefermenteerd voedsel zorgt ervoor dat o.a. deze foute bacteriën die hiervan leven niet gevoed worden en verdwijnen en hierdoor de goede microben een optimale leefomgeving genieten.


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding is als een anti-oxidant

Gefermenteerde voeding verzamelt de zgn. ‘vrije radicalen’ en heeft allerlei gezondheidsondersteunende eigenschappen.
Het fermentatie- en cultivatieproces genereert een rijkdom aan stoffen die belangrijk zijn voor de methylatie*) in ons lichaam.

*) Methylatie is een belangrijk proces in het lichaam wat zorgt voor onder meer de aanmaak van anti-oxidanten (SAM-e, gluthatione), maar ook ondersteunend is bij het verwerken van toxinen uit de omgeving of in ons voedsel en water en essentieel is voor de aanmaak van neurotransmitters (dopamine, serotonine, melatonine, noradrenaline (norepinephrine) en adrenaline (epinephrine).


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding zorgt ervoor dat we de milde, natuurlijke zoetheid in de natuur waarderen

Microben eten de suikers in voedsel en beschermen ons tegen de schadelijkheid van suikers. Teveel suiker verstoort de gezonde darmflora, maar natuurlijke suikers (voorkomend in een appel bijvoorbeeld maar ook groenten) zijn juist groeibevorderend voor de goede flora, onze gezonde binnentuin.


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding is een fantastische detoxer

We hebben een positief symbiotische (wederzijds afhankelijk) relatie met de microben van onze darmflora.
Deze eencellige levensvormen verteren het voedsel dat we eten in voedingsstoffen die we kunnen opnemen, ze beschermen ons voor eventuele ongenode indringers en schadelijke stoffen als kwik en pesticiden en onderwijzen ons immuunsysteem hoe optimaal te functioneren.


Gefermenteerde, gecultiveerde voeding zijn een super ‘fast’ food!

Gefermenteerde voeding is heel goed in het balanceren van een optimale Ph balans. Omdat de microben zo goed zijn in het verhogen van de opname van mineralen zoals calcium en magnesium, kan ons bloed de mineralen eenvoudig opnemen en ze in contact brengen met onze cellen.
Als onze mineralen in balans zijn, kan het lichaam niet anders dan in een goede alkalische gezondheid verkeren. Alle ziekten maar ook gisten, schimmels en virussen kunnen niet groeien in een alkalische omgeving.

En… Wat is er nu meer heerlijk dat een pot RawfoodLove’s CultivatedLove™ zo uit de koelkast te pakken, er een vork (lepel – vergeet het sap niet!) of drie uit te nemen, te vermengen met wat kiemen, saladegroenten, een avocado of wat quinoa en dit als ‘fast’ food maaltijd te eten?


Gefermenteerde voeding heeft een zurige smaak

Gefermenteerde voeding heeft, doordat de microben melkzuur produceren, (die niet Ph verzurend maar juist alkaliserend is!) een zure smaak.
De meeste mensen moeten hier in het begin wat aan wennen.
Velen van ons zijn niet gewend aan zure smaken en prefereren zoet en zout.
Volgens de Ayurveda zou elke maaltijd alle zes smaken mogen bevatten om onze gezondheid te laten floreren: zoet, bitter, zout, pittig, zuur en wrang.
Laat jezelf rustig wennen aan de lichtzurige smaak en als je in ongeveer een week eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je net als velen alleen maar meer…


Gefermenteerde voeding dragen bij aan een gezond toiletbezoek

De zurige smaak van het melkzuur (zie hierboven) stimuleert de darmperistaltiek. Heel gezond!
Als mens mogen we het liefst een, twee of zelfs drie keer per dag onze darmen ontlasten zodat de afvalstoffen ons niet belasten.


gefermenteerde voeding, gecultiveerde voeding

RawfoodLove’s
CultivatedLove
gefermenteerde én gecultiveerde actieve probiotica in een pot!
natuurlijk van biologische teelt

Hét Superfood. Heerlijke wonderen der natuur.

Informatie? info@happyhealthyyou.eu

Lees ook: CultivatedLove™ – gefermenteerde én gecultiveerde actieve probiotica!

error: Content is protected !!
Scroll to Top