glimlach met groenten en fruit

De kracht van rauwe voeding! Met je voedingskeuze beïnvloeden hoe je je voelt.

Share

Met je voedingskeuze beïnvloeden hoe je je voelt.

Onderzoek wijst uit: Het eten van verse, rauwe voeding, leidt tot bijzondere gezondheidsverbeteringen.
Mits natuurlijk meer dan die extra biet, twee prachtige frisse oranje wortels, knapperig koolblad of die hemels groene selderijstengel aan je voedingspatroon toegevoegd. Gezonde voeding reikt verder dan zo af en toe een gezonde maaltijd. Het je iedere dag voeden met biologisch gezond lekkers is wat aan de basis ligt van gezond-zijn.

De kracht van rauwe voeding wordt duidelijk uit een tweejarig durend onderzoek onder meer dan 500 mensen. Het merendeel van deze mensen voelde zich na het implementeren van tenminste 75% verse en rauwe voeding in hun dieet stukken beter!

rauwe voeding, gelukkig met groentenEn meer dan dat.. het ‘je beter voelen’ is natuurlijk al fantastisch, maar ook traden er andere positieve veranderingen op.
Wat te denken van bijvoorbeeld verbeteringen in de conditie van de huid?
Een stralende huid is natuurlijk wonderschoon, maar bovenal ook huidklachten als eczeem of het hebben van een te droge of te vette huid, verdwenen helemaal of dit soort klachten werden minder. Hoofdharen werden stralender en de haarbos voller. Én als mooi extra’s; het gezichtsvermogen ging er ook nog eens op vooruit!

De deelnemers aan het onderzoek merkten op dat hun gezondheid algeheel positief veranderde.
Ernstige vermoeidheidsklachten als CVS verminderden of verdwenen zelfs.
Klachten als candida, depressie, angstgevoelens, fibromyalgie, diabetes en bijvoorbeeld astma verminderden óf verdwenen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem merkten dat het immuunsysteem versterkte én de conditie van het hart verbeterde.

De resultaten

De resultatenvan het onderzoek latenspringen steevast verbeteringen zien op nagenoeg alle gebieden waarop het onderzoek zich toespitste.
Vooral was er een gewin te zien bij verbetering van immuniteit, allergieën, gewichtcorrectie, chronische ziekten, maar zeker ook werd er winst ervaren in het mentale, emotionele en spiritueel welbevinden.

Overschakelen naar meer rauwe voeding

Natuurlijk is het zomaar overschakelen of implementeren van zo een ruim percentage rauwe voeding niet iets wat je ‘gewoon’ even doet.
Het kán direct een aangename gezondheidsboost voor je betekenen, maar je lichaam heeft er wel aan te wennen.

margarine
Margarine, halvarine. Doe maar niet.

Ook het is het wel zo handig te weten wat eventueel rauw te gaan eten en wat niet.. en hoe.
En.. wat betreft de voedingswaarde, welke voedsel wel en welke voedsel beter niet te combineren?
Hoe zit het met vet? VET is heel belangrijk voor de opname van belangrijke stoffen uit voeding. Maar niet ieder vet is ‘goed’ vet.

In ieder geval is altijd een goede vettige-keuze om altijd te kiezen voor biologische vetten of oliën als extra vierge kokosolie, extra vierge olijfolie, lijnzaadolie en avocado olie bijvoorbeeld. Niet om te verhitten, maar heerlijk een lepel bij de maaltijd, door de juice of zomaar in de mond.

courgette
Courgette, heel goed óók rauw te eten. Lekker met bijvoorbeeld een avocado, wat gefermenteerde groenten, scheutje lijnzaad olie, geweekte en weer gedroogde zaden en noten, knoflook en snufje zout. Echt heerlijk!

Het is zeker belangrijk niet ineens zomaar van alles rauw te gaan eten.
Begin eerstens met een maaltijd rauw per dag of zorg dat je in elke maaltijd rauwe voeding verwerkt totdat je in elk geval een 50/50 percentage rauw/gekookt of liever nog gestoomd eet.

Sommige groenten kunnen trouwens rauw gegeten de opname van mineralen beperken óf zelfs uit je lichaam meenemen.
Dus aandachtig kiezen wat wel en niet rauw te eten, is een goede keuze.
Ook speelt hierbij je lijfelijke gesteldheid een rol, plus is evenzo de bereidingswijze belangrijk om jezelf optimaal te voorzien van voedingstoffen uit al het moois dat op je bord ligt.

Mocht je hierbij onze ondersteuning verlangen, wees welkom samen met ons te reizen in het Happy Healthy You traject in het leven van een optimaal gelukkig en gezond jij of vergezel ons in de RawfoodLove™ workshopserie.

Natuurlijk zijn er ook voedingsstoffen in groenten die weer beter opgenomen worden wanneer een groente wat verhit, gestoomd of gekookt wordt.

stevige maaltijd
Zo’n gezonde salade met ongeweekte, ongekiemde bonen kan wel eens wat minder gezond zijn dat je zo op het eerste gezicht denkt…

En over bonen, noten en zaden kunnen we weer een hoofdstuk apart schrijven.
Deze zomaar rauw eten kan nog wel eens belastend zijn voor je lichaam. Ze zijn rijkelijk voorzien van anti-nutriënten die enkel verdwijnen via weken en spoelen, kiemen, fermentatie of koken (verhitten).

Bonen kunnen natuurlijk heel goed gekookt worden, maar het ontkiemen van bonen geeft er weer een heel nieuwe dimensie aan en is ongelofelijk extra gezond!
Noten en zaden zou je eigenlijk altijd mogen weken óf in het geval van zaden, lichtjes ontkiemen.

Wat je altijd wel mag toevoegen aan een maaltijd – graag zelfs! – zijn ongepasteuriseerde gefermenteerde en het liefst nog gecultiveerde rauwe groenten.
Dit is werkelijk een fantastische manier om je binnentuin, je darmflora naar een gezonde balans te brengen! Ook hiervoor geldt, rustig aan beginnen!
Je darmen hebben even te wennen aan zoveel levend voedsel (lees verder… ), maar zó gezond. Werkelijk, je kunt je hele leven hiermee een super gezonde boost geven!

gefermenteerde groenten
CultivatedLove™

 

Kortom…

Alles wat we eten draagt mee aan onze gezondheid… of niet.
De kracht van rauwe biologische voeding is werkelijk voedend voor ons hele welzijn.
Maar niet alles hoeft persé rauw.
Ontspannen omgaan met voeding is belangrijk. Een strak regime om maar gezonder te willen worden of af te willen vallen is niet echt helpvol.
Het leren meer om onszelf te gaan geven en van daaruit gezondere voedingskeuzes te willen maken, wel.

Dus… voordat je boodschappen gaat doen, een maaltijd gaat bereiden of anderzins bezig bent met voeding, kan het een idee zijn eens vriendelijk naar jezelf in de spiegel te glimlachen en te voelen dat je het waard bent optimaal zorg te gaan dragen voor jou!

 

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top