Ghee! Ayurvedisch ‘vloeibaar goud’ zelf maken
In de Indiase cultuur wordt Ghee geëerd als ‘vloeibaar goud’.
Niet rauw maar wel heel gezond!
Gemaakt van ongezouten, het liefst biologische grasboter, is ze een perfecte veganistische bron voor vetoplosbare vitaminen zoals vitamine K.
Ja, er staat veganistisch.
In de Ayurveda wordt Ghee gezien als veganistisch doordat de lactose proteïnen (melkeiwitten) in het klaringsproces gescheiden worden van de pure, gezonde vetten.
Ghee kan in de keuken gebruikt worden als boter om mee te koken of te bakken.
Maar ook in de RawfoodLove™ keuken is Ghee heerlijk op een Sweet Sauer Cracker, Crackers à la Italiana of een Raw Wrap en eigenlijk kan het zelfs prima door een salade.
Ghee heeft meer smaak dan gewone boter. Het is ietwat karamel- of licht nootachtig van smaak. Eenvoudig zelf te maken is het een gezonde verrijking in de keuken. Gemakkelijk te bewaren ook. Het hoeft niet gekoeld te worden. Gewoon in een keukenkastje is het maanden houdbaar. In een kelder zelfs tot een jaar.
Als massage olie…
Voor een diepe reiniging van toxische belastingen kun je Ghee zelfs gebruiken als massage-olie en ook kun je het als basis voor een helende balsem gebruiken (bij brandwondjes, huidirritatie e.d.).
Voor een gezonde spijsvertering
Ghee helpt bij de spijsvertering door de opname van voedingstoffen te verbeteren.
Volgens de Ayurvedische leringen voedt het de ojas, tejas en prana.
Ojas zien zij als levenselixir en tevens de basis van onze spirituele vermogens. Het is als brandstof voor ons innerlijk Licht dat zij tejas noemen. Dit innerlijk Licht, deze vlam, wordt aangewakkerd door de Kosmische adem, oftewel prana.
Ghee is danook goed voor het verbeteren van het geheugen en is bijzonder voedend en bevochtigend voor het bindweefsel, ons tweede zenuwstelsel.
Ghee maakt het lichaam lenig, flexibel en in bescheiden hoeveelheden is het bijzonder harmoniserend en helend voor het lichaam.
Ghee werkt koesterend en brengt tot rust.
Kleine aantekening van aandacht: Ghee blijft natuurlijk in de basis boter, dus hoewel erg gezond, geniet met mate.
Als het lichaam nog niet voldoende detox genoten heeft en er veel toxische belastingen aanwezig zijn, gebruik het dan als voeding spaarzaam.
Ghee maken
Ghee is een soort van geklaarde, ongezouten (gras)boter, waarbij de melkeiwitten verwijderd zijn. Ze bevat geen caseïne en eiwitten waar mensen met een lactose intolerantie niet goed op reageren.
Veel mensen die niet goed samengaan met melkproducten, kunnen het prima vinden met Ghee.
Hierbij de receptuur van de eenvoudige bereidingswijze van dit ‘vloeibare goud’.
Wat heb je nodig?
- Twee pakjes ongezouten Bio grasboter
- Medium pan zonder deksel
- Schuimspaan
- Kaasdoek (levenvanhetland.nl) en/of fijne zeef
- Schone pot met deksel om in te bewaren
Receptuur
Snijd de boter in wat brokken. Doe ze in de pan en zet het vuur half hoog totdat de boter smelt. Met een houten lepel kun je de boter ondertussen wat in beweging brengen.
Draai het vuur laag en laat de boter gewoon zachtjes koken. Gebruik geen deksel.
De gesmolten boter mag heerlijk zachtjes spetteren en schuimen terwijl het kookt.
Een witachtige substantie vormt zich op de bodem van de pan en een deel hiervan gaat drijven, dit zijn eiwitten.
Na een tijdje gaat de Ghee in wording voor velen prettig karamelachtig ruiken en verandert na een tijdje in een mooie goudachtige tint.
Haal zo nu en dan het schuim dat zich aan de bovenkant verzameld heeft weg met een schone lepel of schuimspaan. Als het goed is, kun je dan telkens de bodem weer zien.
Laat je Ghee nu niet aanbranden! Houd het nauwlettend in de gaten en zodra het spetteren en schuimen minder wordt en het stil is geworden is in de pan zet je het vuur uit.
Ghee hoort een gouden tint te hebben, niet bruin en enkel een lichte karamel, nootachtige smaak.
De Ghee is nu klaar!
Laat het afkoelen totdat het nog net warm is.
Giet het dan door een fijne zeef of lagen van kaasdoek in een schone, droge glazen pot met een deksel.
Let op, giet dat wat zich op de bodem heeft gevormd niet mee. Je zal waarschijnlijk de pan ook even in de week mogen zetten om deze daarna goed te kunnen schoonmaken!
Over Ghee en de…
Structuur
Wanneer je de Ghee laat afkoelen totdat ze lauwwarm is en daarna koel wegzet (in de koelkast bijvoorbeeld), krijg je een andere structuur wanneer je het gewoon af laat koelen totdat het gestold is. Laatste zorgt voor een meer korreliger structuur en eerste heeft een fijnere structuur.
Eerste keer maken
Begin eerst met een of twee pakjes boter.
Als dit goed gaat kun je kiezen voor het maken van grotere hoeveelheden per keer. Hoe meer boter je gebruikt, hoe meer tijd nodig is in de bereiding.
Bewaren
Bewaar Ghee gewoon in je keukenkast.
Afgedekt of in een pot met deksel die je zo nu en dan even opent. Koelen hoeft niet.
De medicinale eigenschappen van Ghee vermeerderen zelfs in tijd.
Pas op
Zorg ervoor dat je niet met nat bestek in je Ghee lepelt of anderszins er vocht inbrengt. Dit creëert namelijk de perfecte voorwaarden voor ongewenste bacteriën groei en daarmee bederf.