appel eten

Kauw je gezond! Je eten goed kauwen en geniet een betere gezondheid!

Share

Kauw iedere hap tot moes en geniet een betere gezondheid!

Sommigen onder ons zullen tijdens hun opvoeding regelmatig gehoord hebben ‘Kauw je voedsel!’. En hier schuilt zeker veel waarheid in. Zelfs zoveel dat het de kwaliteit van leven werkelijk kan beïnvloeden.

Herinner jij je hoe lang je bij je vorige maaltijd gekauwd hebt? Waarschijnlijk niet.
Kauwen is haast iets wat automatisch gebeurt. Zonder nadenken. Onbewust. Als een soort van reflex. Zodra we iets in onze mond stoppen begint het kauwen en volgt vaak veel te gauw het doorslikken op weg naar de volgende hap.

Maar het kauwproces is zo belangrijk!
Kauwen geeft het lichaam het signaal dat de vertering is begonnen.
Het vertelt dat de maag zich mag voorbereiden op de ontvangst van voedsel door het aanmaken van maagzuur. De alvleesklier wakker mag worden om straks zijn sappen aan de dunne darm mee te geven en het hele spijsverteringstraject klaar is om het perfecte verwerkingskanaal te zijn in het ons optimaal leveren van de energie die we nodig hebben om te leven.

Kauwen is de eerste stap op weg naar optimale vertering van ons voedsel.
Onze maag heeft immers geen tanden. Daarom begint gezondheid in onze mond!


Negen redenen om vanaf nu je voedsel goed te kauwen…
1. Kauwen is goed voor je gebit!gebit, tanden

Onze maag heeft geen tanden gaven we net aan. Laten we het daarom eerst maar even over tanden hebben.

Kauwen is een goede work-out voor je tanden. Kauwen maakt ze sterk.
Bovendien werkt kauwen ook nog eens reinigend doordat tijdens het kauwproces voedseldeeltjes die tussen je gebit geraakt zijn weer opgenomen worden en doorgeslikt.

2. Kauwen zorgt voor een betere vertering

Door goed te kauwen kun je meer voedingstoffen uit je voeding opnemen. En meer voedingstoffen opname, betekent meer energie.

Ook zorgt kauwen ervoor dat je een hap verdeelt in kleine hapjes. In steeds kleinere deeltjes die eenvoudig verteerd kunnen worden. Onderweg in het spijsverteringskanaal kunnen deze gemakkelijk doorreizen, terwijl de voedingsstoffen op de juiste wijze opgenomen kunnen worden.

3. Kauwen is het startpunt van vertering

Het verteren van ons voedsel begint in onze mond. Door te kauwen verdelen we niet alleen ons voedsel in telkens kleinere, gemakkelijk te verteren deeltjes, maar we speekselen ze ook in. Door te kauwen vult onze mond zich met speeksel dat rijkelijk voorzien is van de enzymen amylase en lipase. Deze enzymen beginnen meteen aan het verteringsproces door alvast aan de slag te gaan met vetten en zetmelen.

Dus hoe langer je kauwt, hoe meer deze enzymen de tijd krijgen je maag en dunne darm te ontlasten!

Bovendien vraagt het verteringsproces best wat energie van het lichaam. Door goed te kauwen kom je je lichaam tegemoet, je maag kan immers veel efficiënter werken en je lichaam kan het voedsel gemakkelijker verwerken en omzetten in energie.

4. Kauwen zorgt voor een goed contact met je speeksel

Nog even doorgaand op punt 3.
De enzymen die paraat staan om ons te helpen bij een goede vertering, werken net als het maagzuur vooral aan de buitenkant van onze hap voedsel.
Dat betekent dat door goed door te kauwen de enzymen en het maagzuur op alle voedseldeeltjes kunnen inwerken.

Want als je een grote hap eten neemt en deze met wat achteloos kauwen snel doorslikt, dan zullen de sappen enkel kunnen werken met dat wat aan de buitenkant van de hap is.
Maar als je een hap echt kauwt tot moes, dan kan alles goed ingespeekseld worden en kunnen de sappen echt doen waar ze goed in zijn: het verteringswerk.

En… dit is veel vriendelijker voor je slokdarm. Inspeekselen werkt als een goed smeermiddel!

5. Kauwen draagt bij aan de groei en herstel van het lichaamappel eten, goed kauwen

Voeding is eigenlijk een complex iets en bestaat uit allerlei moleculen waaronder proteïnen (eiwitten).
Proteïnen zijn belangrijk omdat ze worden afgebroken tot aminozuren; en aminozuren zijn de bouwstenen voor de groei en herstel van het lichaam.
Ze zijn van levensbelang en dat terwijl we zelf geen aminozuren kunnen aanmaken of opslaan. Daarom is kauwen zo belangrijk, het niet voldoende kauwen van ons voedsel zorgt ervoor dat we proteïnen en uiteindelijk ook aminozuren niet goed kunnen verteren.

6. Kauwen voor een gezond gewicht!

Hoe langer je kauwt, des te langer je doet over een maaltijd. En dat is een goede combinatie!
Het neemt ongeveer twintig minuten voordat het signaal ‘vol’ via je hersenen je maag bereikt.
Langzame eters voelen zich sneller gevuld.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat langzaam eten uitnodigt tot minder eten.
Dit kan uiteindelijk leiden tot het behoud van een gezond gewicht of gewenste vermindering van gewicht.

7. Kauwen voor een optimaal gezond zijn

Door goed te kauwen, ondersteun je je lichaam in het verteren van de bouwstenen voor het lichaam. Door een goede vertering en opname van voedingstoffen, kun je meer energie, een betere slaap en meer focus verwachten.

8. Kauwen zorgt voor een afname van ongewenste bacteriën in je darmen

Als je kauwt en (bijna) direct doorslikt ontvangt je maag grote voedseldeeltjes slecht ingespeekseld voedsel.
De kans is groot dat het nog steeds onverteerd je darmen door reist waar het bacteriën, microben, ontmoet die hier wonen. Goede én slechte. Oftewel gewenste en ongewenste.

Onverteerde voedingsresten zijn als voeding voor de slechte bacteriën die in hun proces van vertering een ongewenste fermentatie, verrotting van de voedseldeeltjes in gang zetten. Dit leidt niet tot iets moois. Enkel een opgeblazenheid, windjes, buikpijn, diarree, constipatie, kramp en andere spijsverteringsstoornissen.

9. Kauwen en genieten van je maaltijd!

Awatermeloen etenls je snel eet, nauwelijks kauwt en de een na de andere hap onbewust doorslikt, proef je niet echt wat je eet.

Iemand die al jaren voor zijn ontbijt iedere dag al in de McDrive stond voor een BigMac, kreeg het advies zijn maaltijd niet in de auto weg te werken maar er echt voor te gaan zitten en er twintig minuten over te doen.

Nog geen paar dagen later liet hij weten dat hij gestopt was met zijn oude ontbijt en overgestapt was naar echt voedsel. Levend voedsel. Hij gooide zijn roer helemaal om en was eindelijk zijn blender gaan gebruiken voor het maken van Smoothies en wilde zich daarna ook gaan oriënteren op Slowjuicen!

Door zo langzaam te eten proefde hij voor het eerst wat hij echt aan het eten was. En dat beviel hem niet. Tijd voor nieuw.

Door tijd te nemen voor iedere maaltijd en iedere hap goed te kauwen tot moes, dwingt het je op een positieve manier tot rust en opent het je niet alleen voor een optimale vertering, maar ook voor alle smaken van dat wat je aan het eten bent.


Wat is goed kauwen?

‘Goed kauwen’ is overvloedig genoemd. Maar wat is goed kauwen eigenlijk?

Kauwen is iets wat we zodra we vast voedsel gingen eten op eigen wijze geleerd hebben. Als een automatische reflex.
Daarom zullen we ons in onze keuze gezond te gaan kauwen waarbij elke hap moes wordt, ons bewust mogen verbinden met deze intentie.

Om werkelijk verandering in ons kauwgedrag te brengen, zullen we iedere maaltijd onze volle aandacht en focus mogen richten op onze nieuwe gezonde kauwgewoonte.

Is dit niet het perfecte moment deze daad van zelfliefde te oefenen en jezelf te begeleiden op reis naar een betere gezondheid?

Fijn. Je eerstvolgende maaltijd is je kans.

En dan zijn er nog allerlei theorieën in de lucht over het aantal keren dat er gekauwd dient te worden.
Van twintig, vijftig tot zelfs wel honderd keer.

Moes is voor ons de cruciale factor. Als je hap vloeibaar is geworden, een homogene substantie, dan is het tijd te slikken en je maag- en darmkanaal zijn werk te laten doen.


Nog een paar tips:
  • Eet niet als je gespannen bent. Doe desnoods een paar ademhalingsoefeningen, een korte meditatie of zing luidkeels een aria; zorg dat je ontspannen bent.
  • Eet op een fijne plek. Zonder afleiding. Dus laat die televisie liever uit en houd geen emotionele gesprekken met anderen aan tafel.
  • Eet niet even vlug vlug onderweg of terwijl je aan het werk bent. Neem je tijd. Als je ergens anders bent, creëer dan een rustmoment. Zet de auto aan de kant op een prettige plek of zoek anderszins een rustige omgeving op.
  • Neem kleinere hapjes en laat na elke hap je bestek even rusten op je bord om jezelf te wennen aan het goed kauwen.
  • Kauw langzaam en bewust.
  • Kauw net zolang totdat je hele hap moes is geworden of anderszins een vloeibare homogene massa.
  • Zorg echt dat je hele kauwproces afgerond is voordat je je hap doorslikt en een volgende neemt.

 

Oja, kauw nooit zomaar zonder werkelijke voeding in je mond!kauwgum

Hoewel goed kauwen kan bijdragen tot een goede gezondheid, geldt dit enkel als je werkelijk aan het eten bent.
Dus kauwen zonder een hap voedsel in je mond, geen goed idee!

Als je bijvoorbeeld kauwgom aan het kauwen bent of het kauwen op die pen of potlood niet kan laten, zend je net als bij een gewone hap eten, een signaal naar je lichaam dat ze zich mag voorbereiden op de ontvangst van voeding.

Het hele spijsverteringsproces staat dan in de startblokken, maagsappen worden aangemaakt, enzymen geactiveerd… en dan is er niets wat ook werkelijk doorgeslikt wordt om te verteren.
Dit kan ervoor zorgen dat je een overproductie krijgt van maagzuur of je opgeblazen voelt en je niet voldoende spijsverteringssappen kunt aanmaken als je je lichaam wél met voeding verrast.

Dus stimuleer je spijsvertering enkel als je het heerlijk haar werk wilt laten doen!

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top