Over vasopressine, water en alcohol
Vasopressine is een hormoon en neurotransmitter. Het regelt de waterstroom naar en in de cellen van het lichaam.
Hoe belangrijker de rol van een orgaan of orgaanstelsel voor lichaam, des te belangrijker wordt de waterhuishouding hiernaar toe. Dit betekent dat zich op deze plekken meer receptoren bevinden voor vasopressine om de vochtstroom naar en in die plekken te leiden.
Onze zenuwbanen zijn zo’n belangrijke vochtbehoeftige. Door de aanwezigheid van extra veel gevoelige receptoren, zijn ze optimaal ontvankelijk voor vasopressine.
Zo zijn ze altijd uiterst beschermd tegen een vochttekort en kunnen naar behoren functioneren en functioneel te blijven.
De rol van de hypofyse als vochtregulerend orgaan
De meeste mensen drinken te weinig. En dan bedoelen we geen alcohol, koffie of zwarte thee! Maar water. Puur water.
Alleen dit ziet het lichaam als voedzaam vocht. Al het andere vocht roept een enzymatische reactie op in het lichaam en wordt als voeding verwerkt (daarom is het zo belangrijk voor elk kopje koffie twee glazen water te drinken).
Om bij een weinig water in het lichaam de vitale delen toch van voldoende vocht te voorzien zodat we in leven blijven, regelt de hypofyse door middel van de afscheiding van vasopressine de nodige vochthuishouding in het lichaam.
Dit doet de hypofyse door een vochtbeperking in minder vitale delen van het lichaam te bewerkstelligen en een verhoging van druk ter plaatse op die plekken waar vocht nodig is. Hierdoor krijgen de vitale delen meer beschikking over water en de ‘minder’ vitale delen van ons lichaam minder.
Hoeveel water hebben we nodig?
Om voldoende vocht in ons lichaam te reguleren mogen we zo’n twee tot drie liter water per dag drinken. Maar, houd wel de zout, mineraalbehoefte van je lichaam in de gaten.
’s Ochtends 1 of 2 theelepels Sole (oplossing van Keltisch zeezout – geen Himalayazout) toevoegen aan je eerste glazen water en ook ’s avonds nog eens, is een belangrijk geschenk voor je lijfelijk welzijn.
En… laat al het geraffineerde zout staan, óók het witte zeezout!
En wat gebeurt en nu bij het nuttigen van alcohol..?
Alcohol onderdrukt de uitscheiding van het hormoon vasopressine van de hypofyse.
Door de afname van vasopressine neemt de urineproductie toe en spoelen we letterlijk ons lichaamsvocht door het toilet.
Doordat alcohol de afscheiding van vasopressine onderdrukt, ontstaat er een algehele dehydratie van cellen in het lichaam. Zelfs tot in het brein.
En naast het lichaamsvocht ontdoen we ons lichaam tegelijkertijd ook nog eens van essentiële vitamines en mineralen.
Om met deze stress om te gaan scheidt het lichaam diverse hormonen af waaronder het zo verslavende endorfine waar het lichaam zelf verslaafd aan kan raken.
Water, gezuiverd en gerevitaliseerd is een werkelijke weldaad voor het lichaam en een heldere geest.