SOPHIST Muhle

Scheren met een krabbertje (scheermes) of veiligheidsscheermes; voor de mannen… en sommige vrouwen:

Een Happy Healthy You blog over gezond(er) scheren

Muhle scheerset SOPHIST

Baardhaar en lichaamshaar groeit en niet iedereen verwelkomt dit. En zo ontstonden in tijd allerlei manieren om dit ‘ongewenste’ haar te verwijderen.
De vroegere Egyptenaren, Grieken en Romeinen namen een puimsteen ter hand om van hun ongewenste lichaamshaar af te komen.
Scheren zoals wij dat kennen met het alom bekende krabbertje òf met veiligheidsscheermes, deden ze niet.

In dit blog bericht gaat het over scheren met een scheerapparaat tot natscheren met een krabbertje of het ‘ouderwetse’ scheermes; de ‘Double Edge Safety Razor’.
Het scheermes dat ook wel veiligheidsscheermes wordt genoemd.
Een scheermes dat gebruikt wordt door mannen én door vrouwen.
Met reden!

PhilishaveMaar eerst:
Op pakwegbeet veertienjarige leeftijd kreeg ik mijn eerste scheerapparaat.
Een tweekoppig elektrisch apparaat. Echter na twee keer scheren was ik ervan overtuigd dat dit niet mijn ding was.
Wát het was herinner me ik niet meer. Wel dat het apparaat al snel door mij opengemaakt werd om te kijken of er batterijen inzaten. En jahoor, dit in die tijd moderne oplaadbare scheerapparaat gaf twee oplaadbatterijen vrij die verder goed dienst konden doen in mijn Sony walkman.

 

En zo werd voor mij het natscheren geboren. Eenvoudig en doeltreffend scheren, zonder verleidelijke lampjes en verdere poespas.
De Gillette krabber vond een thuis bij mijn overige toiletartikelen.

scheermes, krabbertjeUitgerust met dubbel mesje voor nóg beter scheerresultaat sierde dit scheermes toentertijd het planchet bij mijn wastafel. En dat nog zonder de lubrastrips.
De scheercrème of scheerzeep kwam toen om tijd te besparen rechtstreeks uit de bus.
Gezonde keuze… tja.

En wat een geuren! Op een gegeven moment valt het niet meer op, maar nu ik terugdenk aan de spuitzepen en Denim aftershaves.. pff.

Inzepen met zeep uit de bus òf met de kwast 

scheerschuim
De bio variant!

In de tijd dat ik begon met scheren, kwam naar voren hoe slecht de spuitbus wel niet was voor het milieu. Ze bevatte immers drijfgassen en andere milieu verwoestende ‘hulpstoffen’. Gelukkig bleek de inhoud van de bus wel veilig op de huid te zijn…

In de scheerbussen zaten… zitten een scala aan toevoegingen die niet in in mijn blokje scheerzeep te vinden zijn.

scheerzeep
Natuurlijk scheerzeep om met de scheerkwast op te schuimen

Ondanks dat ik toen nog niet zo bewust bezig was met gezonde voeding en leefwijze, voelde ik innerlijk toch wat vraagtekens rijzen bij het lezen van al die ingrediënten.

En zo werd het inzepen met de kwast geboren. Vrij van jong schuldgevoel klopte ik met echt scheerzeep na wat oefenslagen prachtig schuim in het scheerzeepbakje.

Ook maakte de ‘goed’ geurende en verleidelijke aftershaves voor de jeugdhuid in de loop der tijd plaats voor een meer sophisticated geurenpalet van een aftershave als Ted Lapudus. Deze aftershave heeft ondertussen plaatsgemaakt voor andere geuren uit het EKO winkelschap; de Ted aftershave is passé.

Overstap naar biologische scheerproducten

scheercreme weleda
Naast scheerzeep en scheerschuim is er ook scheerolie en bijvoorbeeld een biologische scheercrème van Weleda. Deze scheercrème kun je aangebracht op de huid eenvoudig met de scheerkwast opschuimen.

Ondertussen waren mijn vriendin, nu vrouw.. partner, Gerlinde en ik overgestapt naar meer en meer biologisch eten. Dit maakte biologisch scheren tot een bijna logische en kleine vervolgstap.
Onze blik op de ingrediëntenlijsten van dat wat we liever wel en liever niet zagen als toevoegingen in onze voeding, werd overgedragen naar de toevoegingenlijst van scheerartikelen en overige toiletartikelen. Nieuwe keuzes!

Mijn huid genoot zichbaar van deze nieuwe scheerbenodigdheden!
En de geuren van Weleda scheerzeep en de Weleda aftershave balm, waren voor mij een vernieuwende heerlijkheid.
En niet alleen voor mij overigens. Ook Gerlinde vond en vindt deze overstap minstens zo welriekend als ik vind. Ondanks dat Ted een vertrouwde plek in ons leven had gekregen en ik een ruime voorraad hiervan had aangelegd, bleef deze al snel volledig links liggen.

Aluin

Sommigen mensen gebruiken graag aluin na het scheren. Door de contrasterende gedachten die hierover bestaan laat ik de aluin liever voor wat het is.

Aluin wordt na het scheren op de huid aangebracht en is al duizenden jaren in gebruik door de mens.

Gebruikt na het scheren werkt het als ontsmetter van de huid en helpt bloedende wondjes te stelpen door de samentrekkende werking van de aluin.
Aan aluin worden meer positieve eigenschappen toegeschreven. Maar, aan de andere kant wordt er ook gesproken over bijvoorbeeld een vermoedelijke verhoging van infecties en opname van toxische chemicalien door de huid.

 

lubrastripDe lubrastrip

Het viel me op dat ondanks de overstap naar biologische producten er zo nu en dan een kleine irritatie achterbleef op de geschoren huid.
Ik had er nooit aan gedacht, maar dat glijstripje op de scheermesjes laat een ‘verzorgende’ substantie na op de geschoren ietwat open huid. Niet mijn idee van een gezond stripje dus. Het verschilt per merk, maar in de basis vind je verstorende stoffen.

Toen mijn scheeravontuur begon zaten deze strips nog enkel in de gedachten van Gillette en waren zo volledig aan mijn aandacht ontglipt toen ze kwamen. Overigens zijn deze strips een handige toevoeging om extra soepel te scheren. Dat wel.

De huid ons grootste orgaan

Ondertussen was ik erachter gekomen dat de huid ons grootste orgaan is.
En dat alles wat we op de huid smeren deels, maar rechtstreeks door ons lichaam wordt opgenomen. En in dit geval ook nog eens zonder tussenkomst van de zuiveringsorganen. Dus direct in ons bloed.

Dit weten bracht me op nieuwe gedachten! Ook de strip diende te verdwijnen.

Zo gezegd zo gedaan. Pielend met een pincet werden de strips zorgvuldig uit de mesjes verwijderd. Maar dit werd wat omslachtig…

Het ‘nieuwe’ krabbertje versus krabbertje als veiligheidsscheermes of ook wel de ‘Double Edge Safety Razor’

Muhle scheermes, krabbertjeOp mijn zoektocht naar een schoon scheeralternatief in de vorm van een scheermes als mijn oude Gillette scheermes, stuitte ik op het ‘ouderwetse’ scheermes.
Het veiligheidsscheermes of ook wel de ‘Double Edge Safety Razor’.

Een verschil met de nieuwe scheermesjes is dat deze geen meerdere mesjes  achterelkaar heeft én geen lubrastrip.

Achter het achterelkaar plaatsen van meerdere mesjes in één scheermes, zit overigens wel een mooie gedachte.
Want bij het afscheren van een haartje, trekt het mesje het haartje iets naar buiten. Het haartje zakt niet snel genoeg terug voordat het volgende mesje langskomt. En zo snijdt dit opvolgende mesje het haartje dieper af. Bij een volgend mesje is het haartje nog iets maar naar buiten getrokken en wordt dit haartje nog wat korter afgesneden.
Uiteindelijk ligt het haartje dan iets dieper dan de huid. En dit voelt extra glad aan. Maar… kan scheerirritatie tot gevolg hebben doordat er huid over het haartje heengroeit.

Meer mesjes beter?

Maar is het hebben van twee, drie of meer mesjes zo vlak achterelkaar wel zo fortuinlijk voor de huid? Mijn ervaring is van niet; en onderzoek ondersteunt dit ook.
Het dieper liggen van het haartje kan zorgen voor de bekende ingegroeide haar en andere huidirritaties.
Pas ná mijn overstap naar het klassieke scheermes, het veiligheidsscheermes, las ik hierover. Ik gebruikte inmiddels met plezier een klassiek scheermes met ‘maar’ één mesje. Voor mijn huid is dit een verademing. Geen scheerirritatie meer.

Het kiezen van een veiligheidsscheermes

scheren met Edwin Jagger
Een mildere variant krabbertje met Feather mesje

Net als bij de nieuwe generatie scheermesjes, heb je bij het veiligheidsscheermes ook keuzes in soorten en maten.
Het soort en type scheermes bepaald voor een groot deel de scheerbeleving en het scheerresultaat.
Zelf ben ik bij gebrek aan kennis begonnen met een ietwat ‘agressief’ scherend scheermes.

Hierdoor gaf mijn eerste mes bij dagelijks gebruik soms ook wel wat huidirritatie. Ondertussen is mijn kennis uitgebreid en heb ik naar volle tevredenheid een aantal scheermessen om dagelijks uit te kiezen.
Het hebben van meerdere scheermessen is niet nodig, maar wel prettig om te kunnen kiezen. Ieder mes heeft z’n eigen scheerkarakter. Sommige scheermessen zijn extra geschikt voor dagelijks een snelle scheerbeurt, andere scheermessen voor om de dag extra glad scheren, maar mét aandacht.

Scheren met aandacht

In het begin was het nieuwe ‘ouderwetse’ scheren wat oefenen.
Het is wel een idee te beginnen met een scheermes dat niet te dicht op de huid scheert, zo blijkt uit mijn ervaring…

Kies een scheerzeep die de huid prettig hydrateert en de te scheren haren soepel maakt. Voor mij werkt Weleda uitstekend.

Ook voor mesjes voor gebruik in de veiligheidskrabber is er volop keuze.Gillette scheermesje
Voor mij scheren de meer scherpe mesjes het prettigst.

feather scheermesjeTevens kun je bij het kiezen van het mesje letten op dat waarmee het mesje gecoat is.
Teflon is zo’n stof waar sommige fabrikanten hun mesjes mee coaten. En over Teflon is veel te doen. Voor mij niet wenselijk.
Maar er zijn ook edelmetalen coatings. Deze hebben mijn persoonlijke voorkeur.
Volg deze link (even geduld bij het inladen – of ga naar de homepage en vind in het menu ‘DE Blades’) voor een overzicht van veel double edge scheermesjes en hun coating.

Scheren voor vrouwen

Edwin Jagger pinkVoor vrouwen zijn er naast de standaard uitvoeringen ook extra kleurrijke veiligheidsscheermessen op de markt.
Van Lavendel, roze, wit en blauw tot bijpassende scheerkwasten.

Het scheren met het veiligheidsscheermes is net zoals scheren met het nieuwerwetse krabbertje niet geheel zonder risico.
Er is altijd een kans op het je snijden. En… de mesjes zijn scherp.
Scheren met het klassieke krabbertje verkleint wel de kans op ingroeiende haartjes. Dus dat heeft een extra oefening voor op de nieuwe scheermesje.

Edwin JaggerIntieme zone

Voor wat betreft het scheren van de intieme zone… Het is voor velen gewoon geworden ook hier te ontharen. Man én vrouw. Met scheermes, maar ook andere manieren van haar verwijderen worden aangewend.

Het idee dat het hygiënischer is om de schaamstreek te ontharen is voor veel vrouwen een reden voor het scheermes te kiezen.
Echter het scheermesje maakt altijd kleine beschadigingen op de huid. En als je pech hebt laat het mesje een groter wondje achter.
Ook kan er scheerirritatie ontstaan door ingegroeide haren; met kleine tot grotere ontstekingen tot gevolg.
Deze beschadigingen of ontstekinkjes kunnen knap vervelend worden en best nare gevolgen hebben ook nog.
Op het web is genoeg te vinden over het scheren van de schaamstreek of wel of niet andere methoden aan te wenden.

Onderzoekers zijn het er in ieder geval over eens dat het behouden van het schaamhaar voor de vrouw de beste keuze is voor een optimaal gezond ‘beneden klimaat’.
Het schaamhaar op een kortere lengte trimmen met een elektrisch scheerapparaat is dan de beste keuze.

Scheerforum 

Voor meer informatie en advies over scheren met krabbertje – safety razor – of open scheermes, is er zelfs een actief scheerforum.
Hier vind je ervaren scheerkenners die een beginnende of zoekende scheerder in keuze van bijvoorbeeld mes en kwast op weg kunnen helpen.
En minstens zo handig; op het forum staat een helder overzicht van de vele mesjes mét kenmerken en scheerervaringen door gebruikers van dit forum – link naar overzicht.

Wat gebruik ik?

Gillette 1930s NEW OC rhodium revamp
Gillette 1930s NEW Long Comb rhodium revamp

Ik heb de keuze uit een aantal krabbertjes. En ieder krabbertje heeft zo zijn eigen scheerkarakter.
Zo kan ik dagelijks met de een (een open kam Fatip) bijzonder snel met Franseslag scheren, maar wel wat minder glad.
Met een ander, de Mühle R41 bijvoorbeeld, heb ik mijn aandacht er wat meer bij te houden. Deze krabber scheert wat dichter op de huid. Ik  heb dan wel een wat beter scheerresultaat.

Daarnaast is ook de scheerzeep en zelfs de kwast een keuze die het scheerresultaat en/of scheerbeleving bepaalt Om me in te zepen gebruik ik op moment van schrijven de biologische crème van Weleda. Een dot uit de tube op de huid en vervolgens met de kwast opschuimen.
Dit werkt voor mij prettig snel.

Aftershave? Zelf gebruik ik ondertussen al jaren niets anders dan biologische extra vierge kokosolie. Ontsmettend, verzachtend én voedend. Oja… soms aangevuld met een druppeltje ouderwetse jodium.

Gillette vintage Tech krabber
Gillette Tech krabber. Bijzonder mild scheren met een vintage krabber.

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top