krulsla

Rawfood is ‘hot’! Deel 3 van 3

Share

lekkers vers, rawfood, gezonde voedingRawfood is ‘hot’!

Maar, waarom rauw?
Deel 3 van 3

Rawfood is niet alleen ‘hot’ en‘in’ maar ook steeds meer geliefd.
Meer en meer mensen
zoeken tegenwoordig de RawfoodLove keuken op en bereiden hun voeding zonder hittebron.

Sommige mensen besteden daarmee meer en meer tijd in de keuken en andere ‘Rawfoodies’ (zoals de liefhebbers van rauwe voeding in de VS worden genoemd) brengen met hun keuze hun kooktijd terug naar slechts korte momenten in de keuken per dag en bereiden simpele rauwe maaltijden voor zichzelf.

Verder omschakelen en intunen op het leven van een Happy & Healthy you

Ja, ook voor ons was het in het begin even wennen naar anders, maar alles kan stap voor stap. Je zal merken dat niet alleen de heerlijke smaken je steeds meer zullen verleiden, maar ook telkens wanneer je positieve veranderingen bemerkt, deze je aanmoedigen nieuwe stappen voorwaarts te nemen.

Prijskaartje?

Een van de redenen waarom mensen zich toch niet uitgenodigd voelen biologische, rauwe voeding te implementeren in hun leven, zijn de bijkomende kosten. Vooral in het begin.
Op zich hoeven deze niet hoog te zijn.
Maar… het genieten van een goede slowjuicer, een goede en krachtige blender en het liefst een dehydrator (droogoven) die lekker ruim is, is zeker wel handig en wat ons betreft onontbeerlijk. Maar… ze zijn niet geheel onmisbaar.
In alle zes RawfoodLove workshops reiken we alle receptuur aan die ook gemaakt kan worden zonder prijzige apparatuur en hulpmiddelen.

Meer vitaliteit

Het dagelijks genieten van gezonde voeding brengt natuurlijk ook meer vitaliteit en gezondheid welke je kunt benutten in het vormgeven van je dagelijks leven.
Ook werkt dit soort gezonde voeding als medicijn, waardoor bij ons het eigen risico voor reguliere gezondheidszorg op maximaal staat omdat we er al jarenlang geen gebruik van maken!

angel juicerMet een slowjuicer kun je immers een supergezond wakker en levend ontbijt maken.
Goede keuze in juices kunnen ons meer gezondheid geven dan het dagelijkse slikken van vitaminen en mineralen pillen en capsules kunnen leveren.
Het sap van een goede slowjuicer is ook nog wel even gekoeld houdbaar zodat je soms ‘vooruit’ kunt juicen en/of gebruik kunt maken van aanbiedingen in de winkel.
Dit geldt helaas niet voor de meestal goedkopere ‘snelle’ juicers.

droogovenEen droogoven is fantastisch voor onder andere (maandenlang houdbaar maken van) allerhande crackers, lekkers als appelhapjes, gedroogd fruit, het drogen van noten en zaden, wraps (onze dagelijkse zeer voordelig geprijsde ‘boterham’ van o.a. wortelen en lijnzaad), een blender voor allerhande taken en een Spirali hulpje voor overheerlijke salades van bijvoorbeeld rauwe courgettes met een heerlijke rijpe avocado en toef gefermenteerde groenten, is eindeloos vrolijk gebruiksgemak.

Heerlijke winst!

Vergeet niet dat met een overstap naar een andere eetgewoonte je niet alleen wat nieuwe uitgaven kunt verwachten, maar ook diverse geldelijke kosten van de ‘oude’ voedingsgewoonte kunt wissen.
Plus wat we hierboven al even aanstipten; een oude voedingsgewoonte kan ook veel méér kosten in de zin van een minder fit voelen, meer moe voelen, of een minder ‘happy & healthy you’ leven als eigenlijk mogelijk is.

Een heerlijke winst van volledige voeding is ook een nauwelijks of nooit meer een ziekte onder de leden hebben en wat te denken van een frisser en helderder zijn van geest.
De allergrootste winst van een gezond rawfood dieet is vooral op de langere termijn meetbaar en merkbaar. Dat is je eigen welbevinden en gezondheid.


Nog wat onplezierige muizenissen over rawfood

Konijnenvoerappel

Rawfood roept bij sommigen onbehagelijke gevoelens op omdat gedacht wordt dat het enkel om het eten van fruit en groente gaat. Konijnenvoer.
Het idee dat over de hele dag geknabbeld wordt op een wortel of selderijstengel…
De ene appel na de andere peer…
Maar dit is niet waar. Als je dit lekker vindt, helemaal prima.
Hoewel in de RawfoodLove keuken voeding zo puur mogelijk wordt gehouden, worden er heerlijke combinaties gemaakt waarbij je eigenlijk niet het idee hebt dat je rauwe voeding aan het genieten bent.
Ook (geweekte… zie hierboven) zaden en noten zijn het genieten waard!
In combinatie met groenten en kruiden kun je er in een dehydrator of gewone hete luchtoven (op de laagste temperatuur met een houten lepel ertussen) heerlijke crackers van maken.

Druk druk druk

tijd voor gezondEn dan zien veel mensen op tegen de tijdsinvestering.
Zoveel anders denken en handelen neemt vaak wat denktijd en aanpassingstijd.
Ja, dat is waar. Maar eenmaal de smaak te pakken was voor ons de uitnodiging zo aantrekkelijk dat we dit gretig deden. En… alles wat we weten nu met liefde delen met anderen middels het Happy Healthy You traject en de zes RawfoodLove workshops.

Er zijn trouwens vandaag de dag ook ruime voorraden boeken en is er een groot aanbod aan websites die je graag wat op weg helpen.
Bovendien zijn er ook super leuke en leerzame workshops te volgen over rauwe voeding, zoals ook wij verzorgen in de RawfoodLove workshop serie.
De RawfoodLove workshops zijn erop ingericht je met name op weg te helpen in de basis van de rawfood keuken, zodat je dan later verder je weg kunt vinden én leert je route leuk te houden!

Rauw = koud?

Dan horen we regelmatig ook dat rauwe voeding gelijk staat aan koude voeding.
Een deel is inderdaad fris en vers, maar zeker niet alles koud.
Ook hoef je natuurlijk niet 100% voor rauw te kiezen zoals al eerder aangestipt.
Een tot 40/45 graden verwarmde of echt warme burger gemaakt van gekiemde granen/zaden/noten naast een rauwe salade of rauwe soep is ook heerlijk.
Noten en zaden zijn al op kamertemperatuur net zoals crackers en wraps en daarmee niet echt koud meer.

Maar ook kun je pkaneel, gezonde voedingrima je eten iets verwarmen én toch de voeding levend houden.
Op zich wordt geadviseerd voeding niet boven de 42 graden Celsius te verwarmen.
Onderzoek laat echter wel zien dat wanneer je begint op te warmen naar 42 graden Celsius je later best naar een 50 of zelfs 68 graden kunt doorverwarmen mits het vocht langzaam uit het verwarmde verdwijnt.

gezonde voeding, rawfood is hotOok kruiden en specerijen toevoegen aan je eten kan heerlijk verwarmend werken.
Samen met de zo belangrijke juiste(!) oliën en vetten maak je zo echt een heerlijke maaltijd.
Bovenal is het toevoegen van onbewerkte, rauwe voeding gewoon een gezonde handeling wat eenvoudig na verloop van tijd tot een gezonde gewoonte zal worden.

 

Gezond,  heerlijk en echt eten

En dat wensen we een ieder toe. De vreugde van gezond, heerlijk en echt eten.
Want dit hoort bij elkaar.
De verwondering over levende voeding die we iedere dag opnieuw tot ons mogen nemen is een heerlijke verrijking in en van ons leven.

Meer weten of samen met ons aan de slag?
Wees welkom je te laten inspireren en je weg te leren vinden in de heerlijke wereld van rauwe voeding, op één van de RawfoodLove workshops of misschien wel de hele RawfoodLove workshopserie!

Rawfood is ‘hot’. Deel 1 van 3

 

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top