Rawfood is ‘hot’! Deel 2 van 3

Share

Rawfood is ‘hot’! RAWRawfood is ‘hot’!

Maar, waarom rauw?
Deel 2 van 3

Rawfood is niet alleen ‘hot’ en‘in’ maar ook steeds meer geliefd.
Meer en meer mensen
zoeken tegenwoordig de rawfood keuken op en bereiden hun voeding zonder hittebron.

Sommige mensen besteden daarmee meer en meer tijd in de keuken en andere ‘Rawfoodies’ (zoals de liefhebbers van rauwe voeding in de VS worden genoemd) brengen met hun keuze hun kooktijd terug naar slechts korte momenten in de keuken per dag en bereiden simpele rauwe maaltijden voor zichzelf.

Is rauw altijd gezond?

Maar…. iets rauw eten wil niet zeggen dat je altijd lief bent voor je gezondheid.
Een heerlijke smoothie van bananen, appel, sinaasappel of ander met name zoet fruit als basis is werkelijk niet gezond en zeker niet als start van een dag.
Je suikerspiegel schiet omhoog en zal uitputting tot gevolg hebben, plus heb je snel weer trek!

Maar ‘wat’ en hoe dan wel? Lees voor een beknopt overzicht het artikel op het RfL blog over de ‘Dertien Gouden Regels van Voeding

bananen smoothieAls eerste ‘wat’.

Belangrijk voor een goede gezondheid is dat voeding natuurlijk is.
Niet biologische voeding is lang niet zo natuurlijk als wel biologische voeding.
Nederland is overigens topper in het bespuiten van appelen en peren…
Kies dus in ieder geval ook biologisch wanneer je een stuk fruit toevoegt.

Ook wordt de niet biologische teelt ‘gevoed’ met speciale samengestelde afgestemde kunstmatige mixen.
Planten worden al zelfs niet eens meer in de aarde gegroeid, maar op speciale matten, in bassins of op glasvezel bijvoorbeeld.
Ideaal gecontroleerd, maar niet ideaal gezond!

Met het project ‘teelt de grond uit’ is er een nieuwe manier van voedselvoorziening ontstaan.
Maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er gemiddeld nog maar zo’n 10% voedingsstoffen in conventionele voeding aanwezig is in vergelijking met voeding van twintig jaar geleden. En wanneer voeding uit de grond gaat, maakt dit voeding nog weer armer.

Voor dit blog zullen we niet verder ingaan op %-ten of teelt uit de grond en ‘aarde-kracht’, maar raden we aan enkel, om diverse redenen, je te voeden met voedsel wat uit of van de grond komt, door natuurlijke voedingsstoffen gevoed en gegroeid onder zoveel mogelijk natuurlijke omstandigheden.

De grond van biologisch gegroeide producten is schoon en levend door het niet gebruik maken van chemische producten en kunstmatige land- en tuinbouw technieken.
Wat dan overblijft is wat we nu een EKO stempel ‘biologische-voeding’ meegeven, maar wat natuurlijk gewoon echte, normale voeding is.bio en eko logo


Levensenergie in voeding

Rauwe voeding, rawfood die niet biologisch is kan overigens nog steeds ‘dood’ en ‘arm’ voedsel zijn. Dood in de zin van een gebrek aan levensenergie, vitaliteit en arm in de zin van een gebrek aan het hele natuurlijke spectrum aan vitaminen, mineralen en fytonutriënten.
GMO is ook een echte dooddoener. Weet je niet wat GMO is, er zijn voldoende bronnen om je te laten informeren.

Om te voorkomen dat het heerlijke en gezonde resultaat ontbreekt van dat wat je van rauwe voeding mag verwachten, is het nodig in de gaten te houden waar het vandaan komt en tot in hoeverre deze behandeld is geweest.

levende aardappelVeel voedselbewerkingen houden de vrucht of groente dan wel voor het oog stralend vers of zonder vervelende uitlopers, maar voorbij de spiegelde oppervlakte of schone schil gaat meer schuil.
Zoals bij de aardappel bijvoorbeeld…
Aardappelen die niet biologisch zijn lopen niet of nauwelijks meer uit tegenwoordig.
Met speciale poeders, gassen en chemicaliën wordt dit en ook schimmelvorming voorkomen. Lekker gezond (…).

Hoeveel je dan ook eet van groenten en fruit gegroeid op chemische grond, vervuilde grond, dode aarde, bespoten land, bepoederd en bestraald tegen schimmels en insecten; je zal niet snel genoeg binnen krijgen aan gezonde voedingsstoffen. De plant kan ze immers niet voldoende absorberen, opnemen en daarmee leveren waar we om vragen.
Stap één van rawfood is daarmee biologisch winkelen.


Biologisch en rauw logisch?

Voor velen lijkt de overstap naar biologische rauwe voeding in eerste instantie een prijzige en ingewikkelde aangelegenheid, maar dat valt reuze mee. Let eenvoudig op wat je koopt. En… waarmee je je voeding bereidt.
Wanneer je bijvoorbeeld ervoor kiest over te gaan stappen naar het eten van rauwe voeding, dan kan het eerstens vervangen van een dagelijkse gekookte maaltijd een goede eerste stap zijn.
Zo kan je spijsvertering wennen aan deze nieuwe wijze van jezelf voeden.
Ook het beginnen met biologische voeding kan inwendig wat verandering teweeg brengen.
Als vanzelf kan er een detox op gang komen waarbij het lichaam eindelijk ongewenste stoffen kan loslaten.

Smoothies

Een goed begin in de rawfood keuken is het maken blender vitamixvan smoothies: groenten- en fruitsappen gemaakt in een blender in een ideale 80/20% verhouding.
Smoothies zijn een goede keuze voordat je overgaat tot slowjuicen.
Je krijgt in verhouding dan wel minder groenten en fruit binnen voor eenzelfde hoeveelheid vloeistof, maar een blender zorgt wel voor veel meer vaste stoffen uit de groenten die de slowjuicer voor een groot deel zal verwijderen.
Zo lijkt een smoothie meer op vloeibare/vaste voeding en is om te beginnen zachter bij een overgang voor je spijsvertering.

Oxidatie en smoothies

Wel wordt er tijdens het blenden veel zuurstof in de juice geslagen.
Dit is niet echt bevorderlijk voor het behoud van nutriënten.
Er treedt oxidatie op waardoor een deel van al het gezonds verloren gaat.
Ook de sneldraaiende messen kunnen voor zo’n verwarming zorgen zodat je gezonde dronk weer wat aan gezondheid inlevert doordat de aanwezige enzymen de hitte niet overleven.

Voor uiteindelijk dagelijks gebruik raden wij in de rawfood keuken een goede slowjuicer aan, maar zeker niet zonder een blender in de keuken voor allerhande andere taken!

Vezels

En trouwens, om voldoende vezels binnen te krijgen is er natuurlijk ook meer dan groente en fruit alleen, hoewel al dit gezonds veel vezels bevat.
Noten en zaden zijn ook een heerlijke verrijking in de rawfood keuken!
Zo uit de hand of in salades bijvoorbeeld. Kies het liefst wel (in verband met de anti-nutriënten) voor gekiemde en/of geweekte en eventueel weer gedroogde) noten en zaden.

angel juicer, slow juice, raw

Slowjuicen

Als je na een tijdje gewend bent aan het maken van gezonde sappen voor jezelf, kun je jezelf tevens gaan verrijken met sap uit een slowjuicer.
De keuze van apparatuur is hierin best belangrijk, kijkend naar de hoeveelheid in benodigde groenten en fruit.
De eerste juicer die wij kochten was een staande slowjuicer van de beste kwaliteit.
Helaas, door ons intensive dagelijks gebruik gaf deze binnen het jaar de geest.

Ondertussen hadden we wel helemaal het positieve effect van deze manier van onszelf voeden ervaren en vonden we gelukkig een slowjuicer die wat meer levenskracht heeft (en geeft).

Wanneer je op zoek bent naar een slowjuicer kom je al snel diverse soorten tegen op de slowjuice-markt.
Van plastieken met of zonder metalen onderdelen tot geheel stalen.

Plastic, wel of niet met de prachtige leus BPA-vrij.., valt af. Plastic is plastic.
Bijna alle (lees eigenlijk alle) plastieken ‘lekken’ synthetische hormoonverstorende stoffen.
De BPA-vrije soms nog wel meer dan die met BPA.
Onderzoek wijst uit dat ook deze zgn. ‘veilige’ plastieken niet zo veilig zijn en o.a. de groei van normale hersencellen verstoort wat bijvoorbeeld ADHD/ADD opwekt.

Er zijn ook systemen die krachtige magneten plaatsen om de voeding te ‘verbeteren’ en te ‘zuiveren’. Valt voor ons om diverse redenen ook af.
Dit soort krachtige magneten werken enorm verstorend op de moleculaire (energie)structuur van voeding waardoor dit als gevolg op zelfde wijze negatief doorwerkt op ons.

In RawfoodLove workshop 5 Juicing juicing juicing… verkennen we niet alleen de rawfood keuken als het gaat om het (slow)juicen en blenden van gezonde sappen, maar ook gaan we – om je te helpen niet verstrikt te raken in de diversiteit van (slow)juicers en blenders op de markt – ruimschoots in op de diverse soorten en kijken we welke jou het beste zou dienen.

Angel Juicers

De juicer waar wij gelukkig van werden en nog steeds worden, zijn de Angel Juicers.
Prijzig in aanschaf wanneer je vergelijkt op prijs met andere juicers, maar binnen mum van tijd terug verdiend!
Ten eerste is er bijvoorbeeld enkel een standaard rubbertje zo nu en dan te vervangen en daarmee worden grote terugkomende kosten vermeden.

Maar wat ons bovenal verraste was dat we véél minder groenten en fruit nodig hebben voor eenzelfde hoeveelheid juice. Veel meer opbrengst dus!
Eerst versapten we in onze dagelijkse ochtendjuice een hele komkommer bijvoorbeeld.
Nu hebben we om dezelfde opbrengst ochtendjuice te krijgen echt niet meer dan een halve komkommer nodig.
Dat scheelt 182 biologische komkommers op jaarbasis. En van de rest van de groente ook ongeveer de helft…

tarwegras juice. rawOns tarwegrassap heeft met de komst van onze Angel juicer een zeer positieve smaakverandering ondergaan. Alle aanwezige nutriënten perst ze eruit en dat maakt het proeven van dit sap tot een werkelijke smaakervaring!

Consistentie

Naast de hoeveelheid juice is de consistentie ook heel anders.
Nu we ‘superjuicen’ met de Angel juicer merken we dat de staande juicer wat waterig versapte. Er miste iets. Cellen werden toch niet voldoende geopend om alle nutriënten eruit te persen.
Nu is ook de smaak voller.
En niet alleen dat, er zijn onderzoeksgegevens die uitwijzen dat ‘Angelsap’ rijker in nutriënten is.

Staande slowjuicers

Zijn de staande modellen dan echt minder?
Nou, naar onze ervaring is dat bij veelvuldig (dagelijks) gebruik en als belangrijk moment van iedere dag een juicer als de Angel meer winst oplevert.
Ook voor wat betreft plastics geniet een metalen juicer de voorkeur.


Lees verder in deel 3 van Rawfood is ‘hot’! Deel 3 van 3

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top