komkommer

Natuurlijk biologisch; voor ons gezond-zijn… én die van de aarde!

Waarom kiezen wij voor biologisch?komkommer

vierkante appelDeze vraag wordt ons regelmatig gesteld en kunnen we eigenlijk gemakkelijk beantwoorden. Omdat een appel tegenwoordig niet altijd een ‘schone’ of échte appel meer is, een komkommer soms meer op een komkommer lijkt dan dat het er een is. Groenten en fruit rijk behoren te zijn aan alle voedingsstoffen die bijvoorbeeld de komkommer de komkommer maakt (dus zonder die mooie coatings en kleuringen enzo…). Voor ons is biologisch een logische keuze. Voor mens, dier én natuur.

biologische groentenmarktAlhoewel, onze voorkeur tot biologisch klinkt soms nog steeds voor mensen als iets bijzonders. Biologisch wordt gezien als ‘anders’ en ‘speciaal’. Vaak ook nog eens betiteld als onnodig, vreemd en duur.
Terwijl biologische voeding natuurlijk voedsel is. Voeding zoals de natuur het bedoeld en gegroeid heeft. Niets bijzonders. Gewoon natuurlijk.

Wat is biologische voeding? Over EKO en Demeterdemeter biologisch

Biologische voeding voldoet aan de EU-Verordening voor de biologische landbouw en verwerking tot voeding. Er wordt geteeld zonder kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen.
Ook wordt biologisch gecertificeerde voeding niet doorstraald of bestraald.
En… wat niet in je voeding aan dit soort ‘fouts’ meegroeit, krijg je als vanzelf niet binnen en kan de gezondheid en balans van je lijfelijkheid niet verstoren. Dat is een groot voordeel van jezelf biologisch voeden.

In de biologische voeding vind je EKO en Demeter keurmerken. BD - biologischDemeter-producten ofwel biologisch-dynamische (bd-landbouw), voldoen niet alleen aan de EU-Verordening voor biologische landbouw en verwerking zoals bij de biologische EKO producten, maar de regelgeving rondom groei en verwerking reikt nog wat verder.

In de bd-landbouw worden hogere normen gesteld.
Zoals het gebruik van minimaal 60% biologische mest en het voer voor de dieren dat voor minimaal 80% van het eigen bd-bedrijf erf afkomstig moet zijn.
De diervriendelijkheid speelt een grotere rol. Koeien behouden bijvoorbeeld hun horens en kippen hun snavels.

Bio-logisch ver weg?

mammoettankerEn dan landen we eigenlijk meteen in de ontwikkeling van de biologische sector die onze aandacht ving.
We constateren namelijk dat er steeds meer biologische producten van wel héél ver weg komen. Wat niet echt biologisch of verantwoord is zou je zeggen..
Zo zijn de normen over wat biologisch is niet altijd helemaal logisch.

Er wordt ook steeds meer biologische voeding uit China en ook India geïmporteerd.
Het is nou eenmaal goedkoper om mensen in China of India te laten zaaien en oogsten, hun opbrengst te laten verschepen, om het vervolgens hier te distribueren en de producten vervolgens op de markt te brengen.

Ook ‘verse’ groenten en fruit vinden hun weg naar hier.
Niet ieder land uit Europa ontvangt er trouwens even veel van. Sommige EU landen kiezen hun eigen product voorrang te geven. Nederland echter doet andersom z’n best. Grote biologische bedrijven kiezen steeds meer liever voor ver weg dan Europa. En eerlijk is eerlijk, aan de andere kant gaat er ook veel uit Nederland de kant van China op.
Maar zeg nou zelf, in China kunnen ze echt alles en groot aanpakken ook, tegen lage, ‘aantrekkelijke’, kostprijzen.

Regelgeving?

Lastig in deze ontwikkeling is dat de regelgeving soms niet helemaal serieus wordt genomen. Het schijnt dat China in vergelijking met de Europese landen het bijvoorbeeld niet alleen wat minder nauw neemt met de regelgeving en controles voor wat betreft de toevoeging van diverse chemicaliën ter bevordering van de groei en houdbaarheid, maar los daarvan zijn er grote, serieuze en onderbouwde twijfels over de schoonheid van het water.

Meer lezen? Site één en site twee


Luchtkwaliteit

Niet alleen zijn er onderbouwde twijfels over het groeiproces met ongewenste toevoegingen en de schoonheid van het water, ook de luchtkwaliteit roept vragen op.
In China, maar ook in India, laat deze overduidelijk ernstig te wensen over. En dan kan het product nòg zo biologisch zijn… gezond wordt ze er niet van.

luchtvervuiling wereldkaart

China staat overigens officieel wel afwijzend tegenover ggo (genetisch gemanipuleerde organismen), maar naar onderzoek door Greenpeace blijkt het al wel ‘illegaal’ door boeren gebruikt te worden.

Landen die ggo verbouwen: link een en link twee


En dan wat nu?

Sinds al dit kiezen wij als mogelijk graag voor ‘lokale’ producten. Het liefst Demeter. Maar ook heeft lijnzaad uit Europa in plaats van uit India onze voorkeur. Boekweit en tarwegras ‘lokaal’ uit bijvoorbeeld Zuid-Duitsland in plaats van uit de biologische winkel die steeds meer de weg naar China heeft weten te vinden.
Want ook de boekweit komt namelijk sinds enige tijd helemaal uit China. Was het eerst een prachtig EU product uit Oost-Europa landen als Polen, nu draagt het de trotse stempel ‘Made in China’. Maar zelfs voor de zo geprezen gezonde pompoenpitten geldt dit tegenwoordig!

bijen houdenHet verschil binnen Europa is hier weer groot. Duitse webshops geven wonderbaarlijk genoeg ook keuze om bijvoorbeeld pompoenpitten uit Oostenrijk te kopen.
Tot op heden hebben we deze keuze in Nederland nog niet ontdekt.

Het verschil in smaak dat wij ervaren tussen de door ons gekiemde boekweit uit China of Zuid-Duitsland is trouwens wonderbaarlijk gebleken!
In het kiemproces is Duitse boekweit schoon en krachtig. De smaak zuiver en fris.
Wanneer we vervolgens de boekweit verwerken en dehydreren heeft de boekweit uit de biowinkel (sinds import uit China) altijd wel met vleugje schimmel smaak hier en daar.
Wanneer je boekweit kookt, wellicht minder een probleem, maar rauw en gekiemd.. liever fris!

Milieuvervuiling

En voor wat biologisch betreft, genieten met magieeen lange reis vanuit het Verre Oosten legt natuurlijk ook gewicht in de milieuvervuiling schaal.. Is het je opgevallen in biowinkels? Overal prachtige wervings- en infoplaten met prachtig mooie afbeeldingen van de natuur met innemende teksten.
Natuurlijk tot op grote hoogte waar, maar de tendens tot het kiezen voor goedkope inkoop uit het Verre Oosten, verbleekt deze mooie teksten wel zeker.

Kies je net als wij graag voor zo zuiver en eerlijke mogelijke voeding, het liefst natuurlijk uit landen waar geen ggo/gmo wordt verbouwd (hier valt Nederland op moment van schrijven niet onder – link), zonder onnodig lange overtochten via water en lucht, geen grote afstanden over wegen en door dalen… laat je horen aan bijvoorbeeld de Biowinkels.
Maar vergeet óók niet de Jumbo, AH, Aldi en andere grote supermarkten.
Hoe blij we ook met BIO zijn!

Dan kunnen deze ketens wellicht met hun gewicht de schaal vullen en zo de ‘Europese’ handen ineenslaan voor een voor hun én voor ons prettig betaalbaar (biologisch) product.
We wensen het jou en je (achter/klein…)kinderen, plus de aarde natuur toe!

error: Content is protected !!
Scroll to Top