Bananenpoeder met vleugje ananas-hartpoeder voor in de (slow)juice of smoothie
Banaan met ananas… Deze combi klinkt niet alleen lekker.. maar is dat zeker ook!
Na ’s ochtends bij ontwaken ons heerlijk voorzien te hebben van een paar glazen zuiver en ietwat lauw water met Sole van Sel Gris, is het tijd voor ons ontbijt in glas.
Eerst een glaasje pers vers tarwegras met verrijkende extra’s. Bijzonder smaakvol ook, deze gezonde detox shot! Zie blog ‘Het is lente…’.
Juicing juicing
Daarna is het de tijd voor onze vervolg ochtendjuice met behulp van onze krachtige maar eeuwig liefdevolle Angel Juicer.
Oneindig gezond met doorgaans een basis van wortel, biet, komkommer, erwten en bonen kiemen plus stukje citrus (waarvan we de schil natuurlijk bewaren voor onze Citrus C… zie blog ‘Zelf vitamine C maken’) en… in de wissel bijvoorbeeld een koolsoort als boerenkool, palmkool of ‘gewone’ witte of rode kool, snijbiet (knol)selderij of andere verse groente uit de Biowinkel, van de biologische zorgboerderij of natuurlijk zo uit onze eigen tuin of kas.
Smaak ‘opsmuk’
Ondanks dat we de slowjuice best lekker op smaak weten te brengen met een stuk verse gember uit Peru, stukje Kurkuma, wat Spaanse peper of een ander kruid… toch kon de juice nog wel wat ‘opsmuk’ gebruiken, zo vonden we een tijdje geleden.
Die hebben we gevonden.. en hoe smaakvol!
Weleens gehoord van het eten van de schil van een banaan? Of dat ook het hart, de kern van een ananas helemaal niet richting de composthoop hoeft te verdwijnen?
Wat! Bananenschillen eten?
Nadat we hoorden dat de bananenschil in grote delen van de wereld gegeten wordt, koesteren we dan ook met grote liefde dit westers wegwerpidee.
Natuurlijk wassen we de schil goed. Dit kun je doen door de banaan voor het pellen in wat water met biologische azijn te leggen, of H2O2 toevoegen aan het ‘weekwater’, of in plaats daarvan sodium bicarbonaat te gebruiken.
Wel adviseren we enkel de schil van biologische bananen te gebruiken.
Niet biologische bananen ondergaan nogal wat ‘hulp’ met gassen en sprays om ze zo vlekkeloos mooi te houden.
Maar al deze ‘hulpmiddelen’ verdwijnen echter wel in de schil en vervolgens in de mond. Volgens een aantal wetenschappers maakt dit het eten van de bananenschil tot een zeer ongezonde snack.
Maar, dit geldt niet voor biologische bananenschillen, zo blijkt.
Droog of vers
Want dat er culturen zijn die iets eten wat we in het Westen links laten liggen, wil natuurlijk nog niet zeggen dat we dit hapje dan ook maar in het Westen moeten invoeren… Wellicht is er wel een heel goede reden iets niet te eten.
Dus we gingen eerst verder op onderzoek en vonden uit dat er al uitgebreid onderzoek naar is er gedaan.
Genoeg informatie om de schillen gretig in onze Dehydrator te leggen – ze zijn zo droog – en in de blender of koffiemolen tot poeder te vermalen en te bewaren.
Natuurlijk kun je ook een aftreksel maken van de schil of de schil frituren, maar dan verdwijnen al die levende enzymen die juist al het moois van de schil voor de vertering en opname zo waardevol maken!
Een verse schil kan ook nog met een smoothie mee. Dan blijven enzymen en alle vitaminen ook behouden! Maar een hele schil in een smoothie zou best wel eens wat overheersend kunnen zijn…
Voor ons is het bewaren van de schillen zeker de moeite waard.
Als we bananen ontdoen van hun schil en de vrucht via de onderkant met duim of vinger in drieën splitsen en deze drogen voor onze zo nu en dan heerlijk snoepig ‘suikerwerk’, dan verdwijnen niet alleen de bananen in de Dehydrator maar ook de schillen.
We drogen ze en verpulveren ze in de Vitamix (blender) of koffiemolen.
Ditzelfde doen we met het rijke hart van de ananas (op de foto hiernaast kun je het ronde hart goed zien).
Wat een heerlijke blend van smaak zijn dit paar samen!
Een dagelijkse supergezonde verrijking van onze slowjuice die er zo opnieuw in sprongen op vooruit is gegaan. En alleen dat is al een vreugdesprongetje waard.
Hoe heerlijk is het iedere dag te beginnen met een ontbijt dat niet alleen supergezond is maar ook super smaakvol?
Zoete juices…
Veel mensen voegen fruit toe aan hun slowjuice of smoothie omdat ze de smaak van enkel groenten met eventueel één stuks niet zoet fruit (groene appel, citrusvrucht of handvol bessen) niet lekker genoeg vinden.
Bij veel mensen verwordt het sap dan tot een waar feestje waar de groenten weggelaten worden en enkel tropisch fruit vreugdevol genuttigd wordt.
Cliënten vertellen ons vaak opgetogen dat ze zo heerlijk en gezond juicen en blenden met een paar bananen, een perzik, peer, mango en een appel.
Resultaat is een piek in de suikerstofwisseling die een etmaal lijfelijk blijft verstoren met alle ongezonde gevolgen van dien. Niet doen dus.
Als deze mensen zich dan gaan toewijden aan groentensappen met eventueel een appel of citrusvrucht erbij en wat olie, dan voelen ze zich al snel beter en beter.
En nu.. met onze nieuwe verrijking in de juice hoeft niemand het (slow)juicen voor de smaak te laten! De toevoeging van Bananarama! maakt het sap is niet zozeer zoet maar wel tot een strongstrelende tropische verrassing!
Wist je dat er via Ebay Duitsland al vrij voordelig kleine droogovens te krijgen zijn waarin je bijvoorbeeld je eigen Citrus C… (zie blog ‘Zelf vitamine C maken’) en Bananarama kunt maken?
Een (biologische) bananenschil is niet zomaar een schil!
De schil welke de vrucht omhult zit boordevol heerlijkheden die bijzonder waardevol zijn voor een goede gezondheid; zoals serotonine, tryptofaan, luteïne, en kalium en magnesium, potassium, eiwitten, oplosbare vezels, essentiële vetzuren, vitaminen als vitamine A, B6 en B12, antioxidanten polyfenolen en carotenoïden (voorloper vitamine A) en meer.
Tel daar dan nog eens bij op de kern van een ananas, niet alleen geeft deze gedroogd en vermalen een werkelijk heerlijke smaakverrijking aan de slowjuice, maar ook deze zit weer vol fantastische stofjes.
Bromelain bijvoorbeeld, komt uitbundig voor in de ananaskern, maar verder ook waardevolle vitaminen als vitamine C, B1, B5 en B6 als ook folaat, manganees en koper.
Bewaren én gebruiken
Maar mocht je enkel bananenschillen voor handen hebben, gebruik ze!
Vermaal ze samen met het hart van de Ananas (of alleen) tot Bananarama.
Bewaar het poeder goed afgesloten in een weckpot.
Iedere ochtend een theelepel met of zonder kop in je juiceglas roeren zorgt voor een gezond én heerlijk begin van de dag!
PS: Kies voor rijp!
Een gezonde banaan is een rijpe banaan. En niet alleen als het om de vrucht gaat. Ook de schil moet volgroeid rijp zijn om zijn gezondheid te kunnen delen.
Klinkt logisch natuurlijk, maar wanneer is een banaan eigenlijk rijp?
Bananen liggen in allerlei tinten in de winkel of op de markt; van groen tot geel, geel met stippen of grote bruine delen tot echt bruin. Van veerkrachtig, stevig tot zacht.
De prachtig heldere gele banaan wordt vaak als de ideale banaan gezien.
Maar is deze banaan ook ideaal rijp en optimaal gezond?
Bananen met grote donkere delen zijn duidelijk rijp.
Vaak heeft de banaan van binnen een smeuïge textuur en smaakt soms wel wat gefermenteerd. Niet iedereen voelt zich uitgenodigd deze banaan open te pellen en heerlijk op te peuzelen… maar soms al wel prima om te verwerken in een smoothie bijvoorbeeld.
Wanneer een (soms ook biologische) banaan maar niet rijp wordt of van onrijp naar ineens rijp springt, kan dat trouwens te maken hebben met de pluk. Maar ook kan het zijn dat de banaan niet snel genoeg gekoeld is geweest na de vergassing. Ook de vergassing met ethyleen en een verkeerde transporttemperatuur tijdens de overtocht naar plaats van bestemming kan dit veroorzaken.
Biologische bananen worden in ieder geval niet met hormonen behandeld en kunstmatig gegeeld.
Een banaan die gezond mag rijpen zal van groen naar geel met bruin tot bruin verkleuren.
De groene zijn niet rijp en moeilijker te verteren. Een rijpe banaan is een zoete banaan.
De gele zijn al een stuk zoeter, maar nog steeds niet rijp.
Wanneer er bruine stipjes op gekomen zijn, zijn de bananen rijp. Maar hier zijn natuurlijk gradaties in te vinden.
Van lichtrijp tot hele rijpe bananen. Hoe meer gestipt en bruin, hoe zoeter en minder fris.
Maar let erop dat een banaan enigszins stevig aanvoelt.
Een rijpe banaan heeft veel meer antioxidanten dan een onrijpe banaan. Tot wel 8x meer!
Wanneer een banaan vanbinnen de smeuïge textuur heeft, is deze overrijp en voelt zeker niet stevig aan.
En oja, vraag je je misschien nog af. Zijn er ook contra-indicaties bekend over het eten van bananenschillen?
Nou nee, alhoewel… niet laten vallen misschien?
Je zou er immers over uit kunnen glijden…