Rawfood is ‘hot’!
Maar, waarom rauw?
Deel 1 van 3
Rawfood is niet alleen ‘hot’ en ‘in’ maar ook steeds meer geliefd.
Meer en meer mensen zoeken tegenwoordig de rawfood keuken op en bereiden hun voeding zonder hittebron.
Sommige mensen besteden daarmee meer en meer tijd in de keuken en andere ‘Rawfoodies’ (zoals de liefhebbers van rauwe voeding in de VS worden genoemd) brengen met hun keuze hun kooktijd terug naar slechts korte momenten in de keuken per dag en bereiden simpele rauwe maaltijden voor zichzelf.
Wat is rawfood? En.. is bij ‘raw’ werkelijk echt alles rauw?
Rauwe voeding is groente, fruit, noten, zaden, kiemen, granen, zeewieren, oliën, kruiden en specerijen. Maar ook rauwe honing wordt hiertoe gerekend.
Rauw voedsel is levende voeding; ongekookt, onbewerkt en natuurlijk, biologisch geteelde voeding. Veelal vrij van dierlijke producten, gemakkelijk verteerbaar, rijk aan enzymen, hoog in nutriënten, vitaminen en mineralen.
Rauwe voeding mag rawfood heten wanneer het niet boven de 42 graden Celsius verwarmd is geweest.
Door onder deze temperatuur (bij) te verwarmen worden alle vitaminen, mineralen, enzymen en fytonutriënten optimaal behouden en ondersteunen ons daarmee optimaal in gezondheid!
Bij gekookt voedsel gaan veel – zo niet bijna alle – nutriënten en in water oplosbare vitaminen en mineralen verloren, deactiveren de van nature aanwezige enzymen en verlaat daarmee het leven volledig het voedsel.
Focus op voeding
Waarom nu ineens zoveel aandacht aan voeding?
We koken, bakken, stomen en wokken tenslotte al jaren ons voedsel, niet?
Uit onlangs uitgevoerd onderzoek is gebleken dat nutriënten in voeding, toxische stoffen in voeding en in en om ons heen, plus dag tot dag stress niet alleen een grootse, maar zelfs de grootste invloed hebben op ons algeheel welbevinden.
Over nutriënten, toxische belasting en stress
Nutriënten
Nutriënten hebben alles met voeding te maken; het zijn de voedingsstoffen in voeding. Dat waaruit de voeding samengesteld is (eiwitten, koolhydraten, vetten, voedingsvezels, fytonutriënten (‘plantchemicaliën’: carotenoïden, flavonoïden, and polyphenolen), vitaminen en mineralen en de voedingswaarde (energiewaarde) die het voedsel oplevert.
Hoe verser en frisser, hoe natuurlijker, hoe meer voedingsstoffen en met name vitaminen, mineralen en fytonutriënten behouden zijn.
De eerste manier om een krachtige bijdrage te leveren aan onze gezondheid is vers, ‘echt’ eten waarbij een appel een appel is en een komkommer en komkommer.
En hiermee komt al gauw rawfood in beeld: verse voeding het liefst zo uit of van de grond, struik of boom.
Toxische stoffen
Toxische dtoffen, oftewel voor de mens giftige stoffen, vormen belastingen voor ons lichaam. Ze hinderen het lichaam in het uitvoeren van haar taak ons gezond in balans te houden.
Een lichaam belast met gifstoffen is constant gestresst en bezig met opruimen en komt niet toe aan opbouw en herstel. Ook de andere niveaus van ons leven hebben hier hinder van. Een lichaam dat bezig is met overleven geeft geen ruimte voor de mens om zich op de andere niveaus van leven verder te ontwikkelen.
Toxische belastingen krijgen we bijvoorbeeld binnen via vooral niet biologische voeding, de lucht, ongefilterd water, maar ook door contact tussen ons lichaam en kleding bijvoorbeeld.
Denk maar aan de huidige chemische wasmiddelen en wasverzachters, maar ook aan make-up, schoonmaakmiddelen, enzovoorts.
Ook deze stoffen geven stress op het lichaam.
De derde invloed op ons lijfelijk en algeheel welbevinden is stress.
Stress door belastende toxische stoffen, maar ook door gevoelens en emoties als bijvoorbeeld innerlijke onrust, angst, frustratie, verdriet, een gevoel van onvermogen, al dit geeft een stress reactie in ons lichaam, van klein tot groot.
Lees meer over stress in het RfL blog artikel: Creëer rust, verlaag je cortisol niveau én ontmoet jezelf op nieuwe manieren!
Wist je dat… deze drie invloeden – nutriënten, toxische belasting en stress – nog meer invloed op ons lichamelijk welbevinden hebben dan onze genen onze gezondheid beïnvloeden? Wat een vreugdevolle mogelijkheden biedt dat in elke keuze die we iedere dag weer voor ons zelf en onze geliefden in de keuken en daarbuiten maken!
Anti-nutriënten
Dat nutriënten zo’n grote rol spelen wil natuurlijk niet zeggen dat het per definitie zo is alle voedsel rauw te ‘moeten’ eten.
Koken kan bijvoorbeeld bepaalde stoffen die een minder gezonde bijdrage leveren aan ons welzijn, neutraliseren. Maar dat hoeft niet persé via koken.
We hebben het dan over de zogenaamde anti-nutriënten.
Bij voeding met anti-nutriënten kun je denken aan zaden, noten, peulvruchten, bonen en granen.
Anti-nutriënten in voeding zijn stofjes zoals fytinezuur (dit blokkeert opname mineralen en de functie van enzymen) als ook lectinen (die werken irriterend voor de darmwand) en saponinen (deze hebben een negatieve invloed op zenuwstelsel).
Om deze anti-nutriënten te verwijderen of te transformeren kun je voeding rijk aan anti-nutriënten een nacht weken en goed spoelen, kiemen of fermenteren of ja, inderdaad koken of roosteren.
Al hebben de laatste twee opties minder onze voorkeur omdat tegelijkertijd allerlei nutriënten verloren gaan.
Daarom, wanneer wij voeding gebruiken welke rijk is aan anti-nutriënten, dan kiezen we graag voor weken, fermenteren en/of ontkiemen.
Weken, maar vooral ook het laten ontkiemen, geeft de graankorrel, zaadje of peulvrucht of boon een enorme boost in voedingsstoffen en levensenergie!
Koken maakt voeding levensloos
Wat een verschil met soms door en door gekookte granen zoals in het bekende havermoutontbijt; hierdoor raken we meer dan gevuld in de maag dan dat ons lichaam werkelijk goed gevoed wordt.
Doordat gekookt voedsel levenloos is, zonder enzymen om het goed te kunnen verteren, is het ook nog eens vermoeiend voor het lichaam om het te verteren en op te nemen.
Het neemt dus extra energie in plaats dat je er energie door krijgt.
Bovendien is het wakker maken van onze spijsvertering middels een ontbijt als dat veel te zoet waardoor onze insuline-huishouding (suikerspiegel) het komende etmaal zal gaan schommelen.
En zo kunnen we ons weleens heel moe voelen door het eten van dit warme havermout ontbijt.
Voor brood en andere graanproducten geldt voor veel mensen hetzelfde.
Gluten…
En dan hebben we het nog niet over gluten in granen gehad.
Gluten zijn helaas altijd belastend voor iedereen. Maar er is een groeiend aantal mensen die hier volledig intolerant voor wordt.
Granen hebben allerlei negatieve effecten op onze spijsvertering, plus daarbij nog een goede reden om granen te laten staan is dat ze hetzelfde gebied in ons brein wakker maken als suiker en cocaïne!
Dit is natuurlijk niet welkom in een gezond lichaam, maar wel de reden waarom er zoveel graanrijke maaltijden als warme broodjes gretig over de toonbank gaan.
Natuurlijk is er verschil tussen de diverse granen en daarmee het effect op ons lichaam.
Maar over het algemeen kun je zeggen; eet liever geen ongeweekte of doorgekookte graanproducten voor welbevinden en welzijn.
Wist je dat het eten van granen en melen, noten, zaden en peulvruchten die niet geweekt, gekiemd of gefermenteerd zijn, kan leiden tot spastische darm (IBS) en spijsverteringsproblemen?
Waarom liever rauw?
Het eten van een rawfood dieet, oftewel levende voeding, heeft enorme voordelen voor onze gezondheid. Meer energie, een gezond gewicht, stralende huid en een ontspannen gemoed en wakkere geest, al dit moois hoort bij rauwe, gezonde voeding.
Veel bewerkt voedsel heeft geen voedingswaarde.
Het zit vol met ongezonde vetten, suikers, fout zout, conserveermiddelen en andere chemische stoffen voor kleur geur en smaak.
Onderzoek laat zien dat voeding rauw gegeten meer optimaal voor de mens is dan gekookt en bewerkt voedsel.
En daarmee kunnen we ons voordeel doen.
Wanneer iedere maaltijd in ieder geval 50+% uit rauwe, volledige voeding bestaat, is dit al meer dan fantastisch!
Je ondersteunt hiermee je lichaam in het volledig kunnen verteren en benutten van alle aanwezige nutriënten in voeding.
Je kunt heel eenvoudig wat rauwe voeding bij de maaltijd voegen door een verse salade te bereiden met het liefst wat gefermenteerde, gecultiveerde groenten als extra verrijking.
Maar ook kun je kiezen een gewone maaltijd te vervangen door een groentenjuice en eens per dag een heerlijke avocado met (geweekte en gedroogde) zaden en noten als toevoeging naast de jou bekende maaltijd te genieten.
Rauwe voeding
Gezonde rauwe voeding is tegelijkertijd een heerlijke manier om je lichaam te ontdoen van toxische belastingen én je lichaam te ondersteunen in het herstel van schade door stress.
Meer rauw in je leven kan dan ook meer dan heerlijk en ‘gewoon’ een gezonde gewoonte worden. Je lichaam zal je dankbaar zijn!
Wist je dat… echte, levende voeding alles bevat voor een optimale vertering? In een appel zitten alle enzymen om alle nutriënten van een appel volledig te verteren en op te nemen. Koken we een appel tot moes, dan verdwijnen deze mini geschenken uit de natuur en kost het verteren van een appel meer energie dan het oplevert.
Lees verder in deel 2 van Rawfood is ‘hot’! deel 2 van 3