water drinken

Water drinken doe je zo! Stop, zit en drink voor wérkelijke hydratatie.

Share

Water drinken doe je zo!Water drinken

Al eens eerder schreven we op het RawfoodLove blog over water en water drinken. Maar… we hebben het nog niet gehad over hoe je je water het beste kunt drinken én waarom dan zo en niet zus..?

Hoe vreemd het aanvankelijk ook mag klinken, er is een wezenlijk verschil tussen het drinken van water en water drinken werkelijk ‘voedend’ laten zijn.

 

glas waterMaar eerst, en we weten het eigenlijk allemaal, water drinken is belangrijk voor ons, van levensbelang zelfs.
Het menselijk lichaam bestaat namelijk voor een aanzienlijk deel uit water.
Zo circuleren vrouwen zo’n 50% water, mannen rond de 65% en baby’s toppen dit met 75% water.
Verder bevat ons bloed natuurlijk veel vocht: 83%. Het brein zo’n 80%, de longen bevatten 79% water en de spieren 76%.

Ons hele lichaam is erop ingesteld een juiste vochtbalans te vinden én in stand te houden. Ze monitort dit danook continu.
Een uitgekiende vochtbalans is bijvoorbeeld belangrijk voor de lichaamstemperatuurregeling.
Maar gehydrateerd zijn is ook belangrijk voor hormoontransport, een goed werkend zenuwstelsel en is bovendien belangrijk voor de voedselvertering, absorptie en het transport van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.

water drinkenWater zorgt ervoor dat onze nieren en lever afvalstoffen kunnen afscheiden

Maar ook zorgt water voor stevigheid en volume van onze cellen.
Het drinken van voldoende water, is dan ook zeker aan je gezicht af te lezen :).
Een vochttekort is niet te camoufleren met make-up!
En ook het proberen je lichaam te hydrateren door het drinken van cafeïne bevattende dranken als thee, koffie en cola werkt niet.
Dit is niet dorstlessend en niet ondersteundend voor het lichaam in de dagelijks benodigde vochtbehoefte.
In tegendeel, deze dranken maken dat het lichaam juist extra vocht uitscheidt.
En dit is nog meer het geval bij dranken die alcohol bevatten.

 

lichaam en virussen
Water is belangrijk voor ons immuunsysteem

Een lichte mate van vochttekort maakt al dat we een minder goed werkend immuunsysteem hebben en daarmee vatbaarder voor virussen zijn; maar ook het metabolisme vertraagd hierdoor, waardoor we ons over de dag extra vermoeid kunnen voelen.

stress achter laptop
… al bij 2% vochtverlies kun je je al wat minder stabiel of zelfs dizzy gaan voelen, het korte termijn geheugen kan het wat lastiger krijgen en er ontstaat moeite met de focus en concentratie.

Ik heb dorst!

Als vocht dan zo belangrijk voor ons is, waarom geeft ons lichaam dan geen onmisbare prikkel ‘Drink water, dat is goed voor je’?
Nou, ons lichaam geeft een prikkel.. en dat al bij 1 à 2% vochtverlies.
Want al bij 2% kun je je al wat minder stabiel of zelfs dizzy gaan voelen. Het korte termijn geheugen kan het wat lastiger krijgen en er ontstaat moeite met de focus en concentratie.
Bij deze 2% ‘grens’ geeft het lichaam het signaal ‘Ik heb dorst’!
Waneer we hier aanbelanden, hebben we de normale dorstprikkel gemist.
‘Ik heb dorst’ is het signaal van het lichaam voor een serieuze vocht, of beter nog, water behoefte.

Voor ons welbevinden is het dus van belang te gaan herkennen wanneer het lichaam om vocht vraagt nog voordat het een nood ‘dorst-signaal’ uitzendt.
De meeste mensen hebben zo’n zwakke dorstprikkel ontwikkeld dat ze deze niet (meer) opmerken of zijn gaan verwarren met een gevoel van ‘Ik heb trek in iets’ en dan iets te eten nemen en daarmee zo hun vochtbehoefte signaal stillen.
Met als gevolg nóg meer vochtbehoefte en tegelijkertijd kans op overeten door een te veelvuldig iets tussendoor eten.

Het goede nieuws!

Het goede nieuws is, dat je na wat gezonde veranderingen in je water drinken (en daardoor vanuit een goede hydratatie), de roep om water weer kunt gaan herkennen.
Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het jezelf aanleren regelmatig schoon en het liefst gezuiverd water te drinken. Niet uit plastic. Dagelijks; als een goede gewoonte.

waterlog
Het Happy Healthy You traject Waterlog. Om uit te printen, in je keuken te hangen of mee te nemen. Hierop kun je bijhouden hoeveel water je over de dag drinkt zodat je in een oogopslag kunt zien of je die dag voldoende aan het drinken bent of gedronken hebt. Klik op de afbeelding voor de grote afbeelding..


Maar hoeveel?
Hoeveel water drinken is genoeg?

Hiervoor hanteren we een eenvoudig rekensommetje:
Wanneer je weet dat je gemiddeld anderhalf tot twee liter per dag vocht verliest door simpelweg in leven te zijn… door te ademen, te zweten, te plassen en middels de ontlasting die je uitscheidt, dan mag je dit ook aanvullen.

Wanneer je lichamelijk erg actief bent mag je nog iets meer te drinken, maar ook wat je gegeten hebt en of het bijvoorbeeld een hete zomerse dag is, bepaalt mede je werkelijke vochtbehoefte. En als je bijvoorbeeld goed gespierd bent, ook dan heb je meer vocht nodig.

Beter is dan ook wat preciezer te bepalen hoeveel water je werkelijk nodig hebt. In het Happy Healthy You traject waarin we samen met cliënten in persoonlijke begeleiding reizen, bepalen we altijd precies hoeveel water echt genoeg is voor een optimale hydratatie van het lichaam.

Houd er rekening mee dat wanneer je aan je water behoefte gehoor geeft, je je mineralen huishouding in de gaten houdt.
Meer hierover kun je lezen in de blogs over water deel 2, deel 3 en deel 4, Dorst.

Proost!

En dan nu; hoe drink je je water?
In ieder geval zeker niet staand aan het aanrecht op weg naar de buitendeur!
Waterdrinken mag in rust gebeuren en mogen fijne rustpunten in de dag zijn.

Ook het drinken van grote hoeveelheden water ineens, is niet gezond.
Je nieren kunnen geen grote hoeveelheden vocht ineens verwerken. Je hele dagelijkse waterbehoefte alvast ‘voordrinken’ of inhalen werkt dus niet.
Hieronder een paar richtlijnen om je waterdrink-routine een positieve boost te geven en werkelijk voedend te laten zijn.

Waardevolle richtlijnen voor een gezonde water-drink-routine:

Zitten, adem en ontspan!
Drink je water terwijl je zit, ontspan je en wees het liefst in een staat van dankbaarheid. Adem een paar keer diep in en uit.

in rust water drinkenToen wij ooit begonnen met het netjes bijhouden van onze waterinname, dronken we ons glas water eigenlijk altijd staande leeg bij het aanrecht.
Dit hebben we de eerste 600 dagen zo gedaan.
Na het contentieus zittende water drinken merkten we al snel het verschil, wonderbaarlijk!

De parasympaticus (dat deel van het zenuwstelsel dat ons tot rust en herstel brengt) ontspant zich.
Staande bij het aanrecht water naar binnen gulpen, brengt het lichaam in een ‘fight, flight of freeze’ reactie en draagt bij aan een verhoging van het stress level.

Drink je water dus altijd zittend en lauwwarm en op rustig tempo

Alsof het warme thee is. Neem kleine slokjes. En… adem niet alleen van tevoren een paar keer diep in en uit maar pauzeer ook tijdens het drinken een keer of drie, voor een rustige en diepe ademteug.

Zittend drinken met kleine slokjes geeft je lichaam niet alleen een ontspanrespons maar zorgt er ook voor dat het zich werkelijk kan hydrateren.
Dit zittend drinken maakt dat het water optimaal en soepel door je lichaam wordt opgenomen en voedend is voor alle functies in het lichaam. Zo doen ook de nieren hun zuiverende werking het beste!

Staande drinken daarentegen geeft het lichaam niet alleen de bekende ‘fight and flight respons’ en kan, dit in tegenstelling tot zittende drinken, ook nog een disbalans brengen in de vochthuishouding van het lichaam en oprispingen in de hand werken, brandend maagzuur heet dat.

Nog een stapje verder.. sommige gezondheidsexperts waarschuwen dat staande drinken op de langere termijn zelfs schadelijke effecten kan hebben voor de maag (wand, klep) en het verteringssysteem.

Drink je water nooit fris of koudwater met ijs

Drink je water niet te fris en laat staan met ijskoude ijsklontjes. Echt niet gewenst (lees ‘gezond’).
Helemaal na een maaltijd wanneer je je voedsel aan het verteren bent, is alles wat koud is, ja helaas óók het ijsdessert, een absolute NO-NO.
Dit verlamt meteen je hele spijsvertering. Beter dus van niet..
Water mag altijd gedronken worden van lauw tot warm in temperatuur.
Schenk je glas water in en breng eveneens water aan de kook. Giet een flinke scheut bij je waterglas in.
En oja, kook water nooit voor een tweede keer én drink geen warm water uit de kraan.

Wanneer?

Drink liever niet korter voor een maaltijd dan een half uur (deze tijd is perfect ondersteunend voor je spijsvertering!) en niet eerder dan een uur ofzo na de maaltijd. Hierbij hangt het ook af van wat je hebt gegeten. Een stevige maaltijd of een (slow)juice?

Voor de ‘normale’ tijd tussen drinken en eten adviseert de Ayurveda bijvoorbeeld 1,5 tot 2 uur. De werkelijke ‘juiste’ tijd tussen eten en drinken hangt af van wat er gegeten is en hoe goed iemand het eten kan verteren.
Maar ook de omgevingstemperatuur speelt een rol hoe lang het lichaam erover doet het eten te verteren.

Vol zitten en veelvuldig het toilet bezoeken…

In het begin van het op pijl brengen van je lichaams-waterbehoefte kan het heel goed zijn dat je je snel vol voelt en ook vaak moet plassen – helemaal wanneer je je water staande drinkt (!).
Op die wijze kan het lichaam zich niet goed hydrateren en wordt dat wat binnenkomt snel weer uitgescheiden.

toiletruimteNa verloop van tijd gaat het drinken van een ruim glas water heerlijk soepel.
Soms ontvangen we mensen in het Happy Healthy You traject, die nauwelijks een glas kunnen doordrinken en al gauw het gevoel hebben vol te zitten, ook na langere tijd.
Wanneer ze dan overstappen op het zuiveren van hun drinkwater water verandert dit.
Zuiver water drinkt gemakkelijker, het water voelt ‘ronder’, zachter in de mond en slikt aangenaam door.

Drinken en eten

Begin de dag gezond door je vochtgehalte weer op pijl te brengen na de nacht.
Drink bij ontwaken twee grote glazen lauwwarm water met anderhalve theelepel Sole (oplossing van Keltisch Zeezout). Een half uur voor het ontbijt drink je dan nog een glas lauwwarm water met wederom Sole, een eetlepel appelcider (ongepasteuriseerd) en wat citroensap.
Dit zet de PH-waarde na de nacht goed en maakt het spijsverteringskanaal zachtjes wakker, wekt je darmen tot leven en vult mineralen aan.

waterval
Water is iets bijzonders. Water als informatie-drager. Als vochtvoorziener. Basis voor leven.

Water of drinken in het algemeen direct na eten, is geen goed idee. Het vermindert de energie die nodig is voor de voedselvertering.
Drinken maakt ook dat het eten zich langer in het verteringskanaal bevindt. Dit zorgt ervoor dat negatieve fermentatie plaatsvindt (voedsel gaat rotten in plaats dat een gezonde vertering inzet).
Gevolg zijn gassen, een verzuring van het lichaam, maar ook een meer optimaal klimaat voor de groei van bijvoorbeeld candida.

Het kan goed zijn om een beetje te drinken tijdens het eten. Wanneer wij bijvoorbeeld onze gedroogde RawfoodLove™ crackers eten, zorgen we er altijd voor dat we vlak voor de maaltijd wat water drinken. Deze crackers zijn namelijk al dorstig van zichzelf!

Tot slot

Water is iets bijzonders. Als informatie-drager, water als vochtvoorziener en als basis voor leven.
Hoe we ons water drinken, is zeker wel belangrijk.

Als jij nog een van degenen bent die geneigd is blij te zijn acht glazen water over de dag snel even aan het aanrecht op te drinken; dan hopen we dat je tijdens het lezen van dit blogbericht een nieuw besluit hebt genomen.
En.. om van nu af aan niet alleen water als iets bijzonders te zien, maar ook het drinken van water tot iets bijzonders te maken.

 

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top