rawfood pakket

Gezond(er) Slowjuicen of Blenden… ToBio or not ToBio… Still a question?

Share

slowjuicen of blendenSlowjuicen of blenden?

Ontwaken met zo’n verse en supergezonde juice als frisse start van de dag, dat zouden wij iedereen wel willen aanraden!
Een fruitige-groente mix van 75% – 90% groenten met een half of heel stuks laag glycemisch fruit is een fantastische ochtendboost voor iedereen!

Gekiemde mungbonen en groene erwten en wortel plus komkommer als krachtige basis, is voor ons al jaren onze ochtend slowjuice-dronk. En dit na een glaasje smaakvol vers tarwegrassap met handje verse kruiden uit de tuin samen met wat verse chilipeper, verse gember, verse kurkuma en een scheutje olie…

olijfolieNaast de basisgroenten voor de juice, gebruiken we ook extra groenten in de wissel.
Bijvoorbeeld de heerlijke biet (niet iedere dag!), een koolsoort (ook niet iedere dag!), selderij (zeker ook niet meer dan een paar maal per week!), of een andere verse frisse groente uit het schap óf liever nog… uit eigen tuin of kas.
Niet vergeten… een scheut extra vierge olijfolie en lijnzaadolie bij de juice (ook prima af te wisselen met avocado olie bijvoorbeeld) en je hebt een ongelofelijke bron van levensenergie in je handen.

bevroren fruitMaar… Niet te koud!
Let wel, wanneer je groenten of je bessen uit de koelkast komen, dan kan je juice wat aan de frisse kant zijn en te koud in je buik belanden. Niet gezond.
Wanneer je je glas met juice even in lauw-lauw-warm water zet, zal het net aangenaam op lichaamstemperatuur komen. Dan kan je lichaam alles goed opnemen en verteren.

Heerlijke en gezonde opties…

Of deze super bron van levens-energie en frisse groenten ook altijd super lekker is?
Nou, je hebt wat opties.
Wat ons betreft kan gember bijvoorbeeld de smaak flink beïnvloeden..
Het flink stuk gember gaat voor ons daarom bij het tarwegras, en dàt smaakt! Hetzelfde geldt voor de kurkuma. Deze verdwijnt in het – zelfgekweekte – tarwegras.

Er zit veel smaakverschil tussen kurkuma en kurkuma. En het land van herkomst doet ‘t ‘m.
De gember komt bij ons altijd uit Peru – niet uit China – en de kurkuma ook graag uit Peru.
Die smaakt wat ons betreft verre weg het beste. Bij het tarwegras dus..

Je juice super lekker maken..? Voeg dan een flinke schijf ananas aan je juice toe. Dat is een feest voor je smaakpapillen.
De ananas is ook nog eens laag glycemisch fruit, dus zeker perfect in je juice!
Net zoals overigens de sinaasappel of citroen bijvoorbeeld.
De schil van citroen en sinaasappel is daarnaast ook nog eens goed te gebruiken voor je eigen citrus-C.

Zie ook ons RfL blog Bananarama!

Gezond!
Dat deze dronken goed zijn voor ons lichaamproost, daar zijn wij ondertussen wel achter.
Deze voedende dranken staan nu al jaren iedere ochtend op het programma. Programma… tja, het is niet als even een boterhammetje smeren, dubbelvouwen en wegkauwen. Slok melk, koffie of thee erachteraan…
Maar, je hebt juicers die wel écht snel te reinigen zijn. Handig! Ook ontstaat er zo’n gewenning in het voorbereiden, bereiden en schoonmaken dat het in de loop van de tijd best aangenaam snel gaat!
In geval van tijdsdruk in een ochtend, maken we de juice de avond van te voren.
Bij een slowjuice kan dat. Luchtdicht en in de koelkast. Bij een smoothie niet echt.

Zo nu en dan bewaren we ook pulp van de groentejuice. Deze gebruiken we als basis voor groentepulp crackers uit de dehydrator. Wat Keltisch zeezout erdoor, tamari, kruiden, lijnzaad (altijd weken!) en soms wat extra noten, zaden of ui en knoflook of wat te denken van zuurkool.. Echt ongelofelijk lekker!
De zuurkool dient altijd biologisch te zijn. Deze leeft nog en zit – mits op lage stand drogen – ook in de crackers nog boordevol met enzymen en vitaminen. Zelfgemaakte ghee erop en smullen!
Zie RfL blog Lekker! Veggie~Pulp Crackers!

organic

To-Bio or not To-Bio
Wanneer je gezond wilt juicen, slowjuicen of blenden komt vroeg of laat de vraag naar voren… Kies ik voor biologische groenten en fruit óf niet?
Is biologisch de enige en/of beste keuze óf kun je soms ook heel goed niet-biologische groenten juicen, slowjuicen of blenden?

Spoiler info..
Voor ons is de keuze voor biologisch logisch.
Niet alleen omdat we het prettig vinden natuurlijk voedsel te eten, maar ook telt voor ons mee dat de natuurlijke groei en bloei zoveel mogelijk ondersteund wordt met natuurlijke hulpmiddelen. Goed voor de aarde en het dierenleven ook!

Zie ook RfL blog Natuurlijk biologisch voor onze gezondheid én die van de aarde

selderij
Selderij; biologisch de beste keuze.


Vitaminen en mineralen

Het totale plaatje mineralen en vitaminen spectrum van biologisch gegroeide groenten en fruit, is wel wat breder dan bij niet-bio groenten.
En dat is goed. De mens kan wel wat mineralen en vitaminen gebruiken!
Onderzoek toont aan dat verliezen van mineralen en vitaminen tussen 1985 en 2002 maarliefst op kunnen lopen naar de 50% tot maarliefst 95%.
Richting 2008 gaat bijvoorbeeld van een appel het mineralen/vitaminen gehalte nog verder terug.
Het verloop gaat van een -60% naar een -80%.

Het verlies aan belangrijke nutriënten wordt geweten aan verarming van de aarde door ‘roofbouw’, te snelle groei, luchtvervuiling, lange opslag en transport.
Ook biologische voeding bevat minder nutriënten dan een tijd geleden, maar laten niet het verloop zien als bij de als ‘normale’ teelt.

Maar, het gaat er ons niet alleen om dat wat er in hoort te zitten er ook in zit.
Dat biologische voeding niet doorstaald is met gamma-, röntgen- of andere straling om houdbaarheid te verlengen en het voedsel ‘veilig’ te maken of te houden, daar vinden wij ook wel wat voor te zeggen.
Net zoals dat er in zit wat er van nature in thuis hoort én in natuurlijke staat (veranderingen vinden bijvoorbeeld ook plaats door bestralen of doorstralen).

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er wel een vraagteken of twee kan worden gezet bij al die aanpassingen en kunstmatige hulpstoffen (en ook bij sommige keuringsinstanties en verantwoordelijke ministeries) die er bij (in en op) de groenten en fruitteelt (op dieren niet te vergeten) gebruikt worden.

aardbeien
De sappige, smaakvolle, overheerlijke aardbei. Hoog in de top van de meest pesticiden bevattende groenten en fruit. Liever biologisch… net zoals de appel trouwens.

Aanpassingen en ongewenste stoffen…
Hierbij kun je denken aan GMO, pesticiden, doorstralen of bestralen van voeding, kunstmeststoffen, substraatgroei,
‘uit-de-grond-teelt’ en later dan ook nog een speciale coating voor vershoud, glans en kleur bijvoorbeeld.
En wat te denken van groeihormonen die tegenwoordig niet alleen in dieren maar ook gevonden worden in groenten?
Wanneer we het dan gaan hebben over juicen, slowjuicen of blenden, waarbij er ineens grotere hoeveelheden groenten en fruit genuttigd worden, dan kan het wel eens een goed idee zijn (op voorhand) biologisch te juicen en te blenden òf gewoon biologisch te gaan eten natuurlijk..

Slowjuicen of blenden en ongewenste stoffen
Krijgen we extra veel van deze niet zo geliefde stoffen binnen via onze niet bio juice of smoothie?
Eigenlijk is hierop heel eenvoudig een antwoord te geven.chemie Ja. Wanneer je groenten of fruit nuttigt, krijgt je ook de chemische hulpstoffen binnen.
Zeker omdat je hierbij de schil ook meeneemt (en daar zitten normaliter de meest waardevolle stofjes in!).
Wanneer je je groenten en fruit schilt, verminder je deze hoeveelheid chemicaliën (en waardevolle stofjes…) wel weer wat.

Goed wassen wil ook nog wel wat doen, maar dan is een beetje spoelen onder de kraan niet voldoende.
Dan heb je al snel badjes nodig met bijvoorbeeld appelazijn, bicarbonaat of H2O2 waar je je groenten en fruit een tijdje in laat badderen.
De oppervlakte van je groenten en fruit zijn dan gereinigd, maar niet wat er ín de groenten en het fruit zit.

groenten wassenEn… ook al zijn je groenten en fruit biologisch, dan nog (als het aan ons ligt…) is even  wassen voor consumptie een goed idee.
Je voedsel is door heel wat handen gegaan die misschien niet (echt niet) zo schoon zijn als de jouwe en het fruit en groente heeft op plekken gelegen die wellicht ook niet zo schoon waren als je eigen aanrecht of koelkast en mogelijk was de boodschappendoos of tas ook niet echt fris meer.

Zeker bij juicen, slowjuicen of blenden; was je voedsel, maar niet eerder dan dat je het gaat consumeren.
Met het wassen ‘beschadig’ je de natuurlijke beschermlaag (waar ook heel veel goeds in zit!) waardoor je groenten en fruit minder lang houdbaar is.

Slowjuicen of blenden

Slowjuicen is het ontrekken van alle vocht en voedingsstoffen van groenten en fruit.
De ingrediënten worden onder druk gezet door middel van draaien of persen onder hoge druk – let wel, verschillende juicers hebben een verschil in pers/drukkracht..
Je gebruikt bij een slowjuice in verhouding tot een smoothie (blenden) meer ingrediënten om een glas vol sap te krijgen. Het is puur sap van je groenten en fruit.
Bij blenden voeg je vloeistof toe om het geheel te kunnen blenden tot een homogene massa.

avocado
Avocado; bovenaan de lijst groenten/fruit met de minste pesticiden gevonden in de vrucht zelf. Zou dus niet persé biologisch gegeten hoeven te worden.

Blenden is het volledig versnijden van groenten en fruit (met een vloeistof) in een blender door middel van snel roterende messen.
Bij blenden heb je dan ook minder groenten en fruit nodig om een glas vol te krijgen.
Wel is het eenvoudiger een handje bosbessen toe te voegen!

Is meteen duidelijk dat je met slowjuicen – in principe (straks daarover meer) – ook meer van de chemicaliën en pesticiden binnenkrijgt, wanneer je niet biologisch inkoopt natuurlijk.
De pesticiden op de groenten en fruit zijn namelijk veelal wateroplosbaar en komen dan door het persen met het groenten- en fruitsap mee je glas in.
Het sap is enorm goed opneembaar door je lichaam… met alles er in, lekkerrrr.
Voor wat dat betreft kun je dus beter je blender gebruiken wanneer je niet biologische groenten en fruit koopt.
Eenzelfde hoeveelheid sap in je glas bevat tenslotte minder groenten en fruit.

blenderEen andere mogelijke pro van de blender is dat je alle vezels van je ingrediënten binnenkrijgt.
En vezels van groenten en fruit hebben de eigenschap de opname van giftige stoffen als pesticiden en zware metalen te blokkeren.
Slowjuicen met niet-biologische ingrediënten, kun je dan ook eigenlijk beter laten, als wij het voor het zeggen hadden dan voor jouw gezondheid…
Als je om welke reden dan ook geen keuze hebt voor biologische groenten en fruit, pak dan je blender.

TIP: Als smaakmakende fruittoevoeging (20% fruit) aan je groentemix (80% groenten) kun je heel goed een appel, aardbeien of grapefruit toevoegen.
De vezels van dit fruit zijn zeer kundig in het blokkeren van pesticiden.


Oxidatie

Drink je smoothie vlak na het blenden op. In ieder geval binnen het kwartier.
Na het blendproces is er een vrij snel verval van nutriënten door oxidatie. En zo mis je een deel van waar het je omgaat!
Het sap uit een goede slowjuicer kan overigens wel een nachtje overleven mits luchtdicht bewaard, in de koelkast en in glas natuurlijk.

En dan hier het vervolg van over ‘het straks daarover meer’.
Het is namelijk zo dat niet iedere blender hetzelfde is, en ook niet iedere slowjuicer als een andere slowjuicer is.
Er zit zelfs een slowjuicer tussen de slowjuicers die maarliefst 80 tot 90% van de toxische belastingen uit de groenten en fruit weet te persen, zo met de pulp mee!
Liever van deze pulp als je gekozen hebt voor niet bio, dan weer geen groente-pulp-crackers maken..slowjuicer

Maar desalniettemin raden we je aan voor biologisch groen te kiezen…
De juicer waar we het zojuist over hadden is de AngelJuicer slowjuicer. Ze lijkt wat prijziger dan de gemiddelde slowjuicer, maar perst – en dat weten we uit ervaring – zo veel meer sap, nutriënten en smaak(!) uit je groenten en fruit dat bij dagelijks gebruik deze machine zich binnen een paar jaar heeft terugverdiend.
En dan hebben we het nog niet eens over onderdelen die bij diverse juicers nog al eens vervangen dienen te worden (ervaring..).

Magneten en plastics
Ook zijn er slowjuicers die heel krachtige magneten gebruiken om je groenten en fruit te ontdoen van toxische belastingen. Eerlijk gezegd zijn wij er voor onszelf van overtuigd dat dit een ongezonde bijdrage levert aan je juice.
Liever de Angeljuicer, en… een extra: 100% plastic vrij. Andere merken zijn deels of helemaal van plastics.

fake bpa vrij En voor wat betreft plastics. Helaas zegt de term BPA-vrij niet zoveel.
Er is voldoende onderzoek voor handen dat alweer geruime tijd laat zien dat BPA-vrij minstens, en in sommige gevallen nog wel meer vervuilend en verstorend is voor het lichaam, als plastic met BPA.
Wanneer je kunt kiezen, kies wat ons betreft graag voor een plastic-vrije juicer.

 

Echter.. we ontkomen er niet altijd aan met plastics in aanraking te komen.
Een er zo relaxed mogelijk mee omgaan is altijd het allerbelangrijkste!
Wanneer je je druk maakt, wanneer je bijvoorbeeld een blender hebt met kunststof beker (in Highspeed gewoon niet anders te kopen) of een slowjuicer hebt met plastic onderdelen, dan is het je hierover druk maken nog meer belastend voor je lichaam..
Voor wat drinkflesjes en voeding bewaren betreft raden we je wel aan strikt te zijn. Drink en eet uit glas wanneer mogelijk.

Een levenshouding gericht op je welbevinden en gelukkig zijn (ofje intentie het meer en meer te worden), is minstens of nóg belangrijker voor je gezondheid dan wel of geen BPA vrijejuicer, blender of ook dehydrator.

 

genieten met magie
Vreugde, passie, liefde in en voor het leven staat altijd met stip op nummer 1!

 

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top