Weten wat het beste voor je gezondheid is, betekent tegenwoordig weten hoe je het beste je hormonale systeem kunt beschermen.

Er zijn maarliefst meer dan 80.000 chemische stoffen die dagelijks gebruikt worden en maar 1% is getest. En dan nog bestaat de vraag óf deze stoffen wel veilig zijn voor de mens en omgeving.
Verschillende combinaties van chemicaliën en de uitwerking hiervan op de mens doet nog meer vragen reizen
.
Lastig is, is dat er nauwelijks tot geen (onafhankelijke) regelgeving is voor wat betreft het aantonen van de werkelijke veiligheid van chemicaliën, nog voordat mensen ermee in aanraking komen.
Wat zit er in jouw schoonheidsproducten?
- Paraben
Paraben zijn een houdbaarheidsmiddel, een synthetisch oestrogeen gebruikt in alleen al 85 procent van lipsticks en crèmes!
- Phthalates
Evenzo een synthetisch ‘nep’ oestrogeen, toegevoegd aan shampoo, deodorant, douchegel, haarspray en nagellak.
- Sodium Lauryl Sulfate
Nog een synthetisch oestrogeen gebruikt in zeep, tandpasta en shampoo.
Oplossing: Kies voor producten van Urtekram, Weleda, Dr. Hauschka, Lavera bijvoorbeeld.
Kijk in Biowinkels en lees nog steeds labels!
Zo krijgt bijvoorbeeld de gemiddelde vrouw alleen al door het gebruik van schoonheidsproducten maarliefst ruim 2 kilogram aan chemicaliën binnen via de huid. Nog zonder shampoos, bodylotion, deo’s, conditioner en andere schoonheidsproducten.
Door te weten waarop te letten, kun je een grote bijdrage leveren aan je gezondheid en daarmee aan je algeheel welbevinden.
De connectie tussen een verstoord hormoonsysteem en chemicaliën is namelijk in vele onderzoeken aangetoond.
Het hormonalesysteem is belangrijk voor bijvoorbeeld het zenuwsysteem, de voortplantingsorganen, nieren, darmen, lever en ook de vethuishouding.
Het hormonalesysteem controleert verder de energiehuishouding, voortplanting, groei en ontwikkeling van cellen, interne balans van diverse lichaamssystemen, oftewel de homeostase en hoe we reageren op onze omgeving, stress en verwonding.
Hormoonverstorende stoffen hebben een negatieve uitwerking het hormonalesysteem doordat deze verstorende stoffen de werking van het lichaamssysteem ondermijnen door ‘hormoonsignalen’ te veranderen of te blokken.
Er is een hele lijst aan verstorende stoffen op te nemen.., maar hier de meest voorkomende:
BPA – komt voor in plasticiden en thermisch papier als kassabonnetjes.
Bij aanraking met voeding besmet dit het eten en komt zo ons lichaam binnen.
Dus geen voorverpakte voeding.
Ook via de huid komt het eenvoudig in ons lichaam.
BPA vrij is minstens zo hormoonverstorend als met BPA.
PCB – plastics, komt ook voor in voeding. Bijvoorbeeld in gekweekte vis. Naast PCB’s komt er onder andere ook kwik, antibiotica en (gmo-)soja in kweekvis voor.
Pesticiden – via niet biologische groente en fruit, kleding maar ook mogelijk contact met planten in tuinen wanneer er chemische bestrijdingsmiddelen en chemische onkruidverdelgers worden gebruikt.
DPB – flexibele plasticiden
Lood – ook in cosmetica als bijvoorbeeld lippenstift.
Kwik – komt in voeding voor.
PFCs – anti aanbaklagen, producten die water, smeer, vlek afstotend zijn gemaakt.
Je kunt denken aan bijvoorbeeld vloerbedekking en meubelen.
Ftalaten – in plastics om het soepel te maken, zogenaamde weekmakers.
Diethylhexyl Phthalate (DEHP) – in onder andere veel huishoudproducten, medische apparatuur en niet biologische cosmetica.
Vlamvertragers; BDE’s worden in een groot aantal huishoudelijke voorwerpen gebruikt, waaronder stoffen, meubels en elektronica.
Er is een groeiende hoeveelheid gegevens die aangeeft dat de verbindingen toxisch kunnen zijn voor de lever, de schildklier en het zenuwstelsel.
Triclosan – Krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof in bijvoorbeeld handzeep.
Nonylphenol – wasmiddelen, afwasmiddel, verf, cosmetica producten, plastics en kleding. Wordt ook gebruikt in anticonceptiva.
Arsenica (Arsenicum) – In voeding (rijst!), gebruikt in metaalindustrie, bij de behandeling van hout en metalen het bleken van materialen, verfpigmenten, enz.
Parabenen – Conserveermiddel in allerhande producten. Medicijnen (zowel in inwendig als uitwendig te gebruiken medicijnen), levensmiddelen met name in kant en klare sauzen en visproducten (E214 tot en met E219), cosmetica, crèmes, shampoos, scheerschuim, handcrème, massageolie, lotions, zonnecrème, lippenbalsem en bijvoorbeeld douchegels.
Verder in huishoudelijke reinigers als afwasmiddel, allesreiniger en vloeibare wasmiddelen, bepaalde soorten inkt, lijm en verf, meestal op waterbasis.
Voor zowel voeding als cosmetische producten, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen in het algemeen geldt, dat natuurlijke, biologische producten vrij zijn van deze belastende hormoonverstorende stoffen.
Mits de voeding niet in plastic verpakt of ingeblikt is.
Soms moeilijk of ook niet te voorkomen.
Tips om toxische chemicaliën te vermijden..
- Kies zoveel mogelijk biologische voedings-producten; groenten, fruit, gras gevoed vee, Demeter eieren, wild gevangen vis, enzovoorts.
- Eet alleen wild gevangen vis als mogelijk de Alaska zalm.
- Waar mogelijk producten uit glas in plaats van plastic of blik (plastic) en let op verborgen ingrediënten als bijvoorbeeld soja, suiker (ook in biologische voeding (potjes) en op diverse adressen ook in het biologisch brood).
- Voedsel niet in plastic bewaren, maar in glazen potten als weckpotten – ideaal!
- Drinkwater voor meenemen uit glazen flessen. Géén BPA of BPA vrij.
- Eet voor een groot deel rauwe, verse voeding, maar niet voorgesneden..
- Vervang alle aanbakvrije (de bekende Tefal bijvoorbeeld) pannen door goede kwaliteit RVS of liever nog glazen pannen. Bak het liefst met plaatstalen koekenpannen.
- Filter wanneer mogelijk al je water. In ieder geval je drinkwater.
Er hoeft door waterleidingmaatschappijen niet op alles getest te worden en minimaal toegestaan betekend niet altijd ook gewenst. - Waar mogelijk kiezen voor organische producten, van voeding en cosmetica (ook zonnebrand!) tot kleding, bed (matras) enzovoorts.
- Heeft je stofzuiger een filter-ruimte. Plaats een HEPA filter wanneer mogelijk.
- Onderzoek welke vlamvertragers er in producten als matrassen, vloerbedekking en meubelen zit.
Vermijd als mogelijk PBDEs, Antimoon (onder andere vlamvertrager voor textiel), Formaldehyde (wordt gebruikt in onder andere spaanplaten, MDF, UF-isolatie en textiel (kleding, gordijnen en vitrages). Het kan ook gebruikt worden om polymeren te maken. Formaldehyde wordt in cosmetica (zoals nagellak) veel gebruikt als conserveermiddel, soms in de vorm van formaline, maar vaker door gebruik van zogenaamde formaldehydedonoren: stoffen die langzaam formaldehyde afgeven. Voorbeelden van formaldehydedonoren zijn bronopol, imidazolidinylureum, DMDM-hydantoïne en benzylhemiformal), verder te vermijden Booroxide/Boorzuur (Boric Acid) en gebromeerde producten (brandvertrager). - Vermijd stoffen, kleding, meubelen en vloerkleden die behandeld zijn met vuil/water afwerende stoffen als PFC’s.
- Gebruik enkel natuurlijke schoonmaakproducten óf maak ze zelf.
- Stap over op biologische toiletartikelen als shampoo, tandpasta, cosmetica en deo’s.
- Voor de vrouw; vervang alle hygiëne producten als tampons en inlegkruisjes door biologische varianten.
- Geen kunstmatige luchtverfrissers, droogtrommel-geur-lapjes, wasverzachters of andere synthetische geur-bevattende producten.
- Mijd alle producten met kunstmatige geuren. Één kunstmatig geur product kan honderden of zelfs duizenden potentiële toxische stoffen bevatten.
- Vervang een vinyl douchegordijn door eentje van stof.