lamp

Dertien Gouden Voedingsregels

Share

Voedingsregels voor een Happy & Healthy You!

Het dieet dat we elke dag verkiezen te eten is heel persoonlijk. Wat de één voedt, kan belastend zijn voor de ander.

Voeding voedt ons niet enkel op fysiek niveau, maar ook op alle andere niveaus van zijn:
Mentaal, emotioneel en spiritueel.
Als het lichamelijke niet op gezonde wijze gevoed wordt, kunnen we niet optimaal groeien en bloeien en kan ons mentale, emotionele en spirituele zelfs verstopt en verward raken.

Als je iets wilt eten en je vraagt je af of het voedend voor je is, kun je het in je handen houden en voelen wat het met je doet als je het zou eten. Of vraag aan jezelf of dit gezond voor je is en luister naar een innerlijk ja of nee. Onderzoek ook eventuele weerstanden in het antwoord dat je ontvangt.

Gezond eten is zelfliefde in actie

Aandacht voor voedsel is aandacht voor jezelf. Eerbied voor dat wat je als voedsel tot je neemt om je elke dag te dienen in je algeheel welbevinden.

Hierbij een dertiental gouden voedingsregels om je te ondersteunen in het leven van een optimaal Happy & Healthy You:

Dertien Gouden Voedingsregels

Gouden voedingsregel 1 – Eet wat je lichaam nodig heeft

Eet wat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Eet zo divers mogelijk in natuurlijke microvoedingstoffen als ook zuiver water, vezels, natuurlijke vitaminen en phytochemicals (stoffen die in planten, groenten en fruit voorkomen).
Kies voor echte koolhydraten uit voedsel, goede eiwitten en essentiële vetzuren, goede oliën (als extra virgin kokosolie, olijfolie, ghee). Alles wat je lichaam nodig heeft om een perfect instrument te zijn hier op aarde.

Gouden voedingsregel 2 – Gezond eten is niet zozeer dat wat je eet

Gezond eten is niet zozeer dat wat je eet maar vooral – voor de meeste mensen – dat wat je laat staan.

zoutwinning sel gris

Vermijd dat wat je lichaam niet nodig heeft. Ongezonde dierlijke eiwitten, verzadigde vetten (behalve eerste persing – extra virgin – kokosolie), geraffineerd zout of toegevoegd zout (neem hiervoor in de plaats Keltisch zeezout), suiker (gelijk aan cocaïne voor je hersenen) en onnatuurlijke chemische toevoegingen, conserveermiddelen, kleurstoffen, hormonen, GMO (genetisch gemanipuleerd voedsel) e.d.

Eet het liefst biologisch. Voor je lichaam én de aarde.
Al zou je ervoor kiezen enkel iedere week één iets wat je iedere dag eet (iets van fruit, groente, thee) te vervangen voor een biologisch product, dan help je je lichaam en de aarde al naar meer balans.

Gouden voedingsregel 3 – Eet echt voedsel

Eet echt voedsel. Liever niet bewerkt voedsel zoals kant en klare maaltijden, koekjes en snacks.
Eet biologische gegroeide voeding zoals het natuurlijkerwijs voorkomt zodat de voedingstoffen zijn behouden en zinvol te laten zijn voor het lichaam.
Eet daarom voedsel ook als mogelijk rauw in plaats van gekookt.
Rauw voedsel bevat veel meer voedingstoffen en enzymen. Rauw eten vormt een rijke bron van vitaminen en mineralen.voedingsregels

Zelfs het stomen van voedsel kan 30% van de voedingswaarde verminderen.

Wat te denken van bakken, koken en frituren… Zelfs al doe je dit met biologische voeding!
Als rauw voedsel zwaar voelt te verteren, kun je een ‘digestive enzyme’ preparaat gebruiken.
Enzymen van bijvoorbeeld het merk E3 of dr. Best.
Door met gekookt eten groot te worden, maken de meeste mensen enzymen niet voldoende meer aan.
Ook mogen de fijnbesnaarde Vata types onder ons uit de Aryuvedische leer, rustig de tijd nemen om zichzelf te sterken en te wennen aan meer rauw voedsel.
Ook als je milt gevoelig is, is opbouwen een must.

Slowjuicen met een goede slowjuicer zonder magneten (als bijvoorbeeld de Angel juicer) voor rauw groentensap en fruitsap kan sowieso dan helpvol zijn en is een bijzonder goed ontbijt. Net zoals groenten smoothies.
Mix liever geen groenten met fruit (of neem naast alle groenten één stuks fruit zoals een appel of sinaasappel) en eet je slowjuiced  of geblende (smoothie) groenten altijd met bijvoorbeeld wat avocado, olijfolie en/of lijnzaad olie er doorheen.

Neem de tijd om slowjuiced sap te drinken.

Drink het sap het liefst op binnen het kwartier en adem diep in en uit.
Je kunt eventueel nog wat ledig kauwen om speeksel aan te maken en te vermengen.

Alles weten over (slow)juicen of blenden? Via Happy Healthy You is de uitgebreide handout van onze RawfoodLove workshop 5: Juicing, juicing, juicing… én smoothies! verkrijgbaar: https://happyhealthyyou.eu/wp/vanaf-nu-verkrijgbaar-de-rawfoodlove-workshop-handouts

Gouden voedingsregel 4 – Wees bewust van wat je eet

Overeet je niet. Wees bewust wat je eet.
Kijk daarom geen televisie tijdens het eten.
Drukke beelden, intensieve tafelgesprekken en andere energieën wil je sowieso niet mee-eten met je voedsel.
Begin elke maaltijd met een paar diepe ademhalingen waarbij je je keel helemaal ontspant.
Zo ontspan je je fagus zenuw; de tiende zenuw van de hersenen die naar de borst- en buikholte loopt waar hij zich in de ingewanden vertakt. Het is de grote zenuw van het parasympatisch zenuwstelsel (dat deel van het zenuwstelsel dat tot rust brengt en regeneratieve processen verricht).
Door je te ontspannen ontspant je buik en wordt vertering alvast ingeleid om optimaal plaats te kunnen vinden. Voedingstoffen kunnen zo beter opgenomen worden en ook je smaakpapillen zijn vanuit rust veel ontvankelijker om dat wat op je bord ligt echt te kunnen proeven.
Als je ontspannen bent, voel je ook eerder of je voldoende hebt gegeten. Waak ervoor meer te eten om je bord leeg te hebben of alvast voor straks omdat je vindt geen tijd te hebben.

Kauw op elke hap! Minstens dertig tot wel vijftig keer.

Zo vermeng je je speeksel optimaal met het voedsel en kunnen enzymen alvast hun voorwerk doen voordat het eten in je maag belandt.

Zorg ervoor dat je addictieve voeding of voedingstoffen vermijdt en er zo teveel van tot je neemt.
Mononatriumglutamaat (het mono-natriumzout van glutaminezuur), ook bekend als MSG of ve-tsin, is er een.
Het is een smaakversterker die toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen.
Maar ook alcohol, suiker en granen horen hierbij (in mindere mate de oergranen als spelt, quinoa, amarant, kamut en gerst).

Gouden voedingsregel 5 – Eet alleen als je werkelijk trek hebt

Eet vooral als je werkelijk wat trek hebt, niet wanneer de klok het zegt of het je uit komt. Niet omdat je je emotioneel onplezierig voelt, je verveelt of misschien wel verslaafd bent aan eten. Of simpelweg voor de gezelligheid met anderen.

Als je af en toe verleid bent zomaar te eten, zorg dan dat je niet eerder opnieuw iets tot je neemt totdat je trek hebt.

Gouden voedingsregel 6 – Drink voldoende zuiver water per dag

water inschenken

Drink voldoende zuiver water per dag. Niet meer dan 0,25 l (een glas) per uur.
Een man drinkt normaliter zo’n 2 – 2,5 liter en een vrouw 1,5 – 2 liter per dag.

Afhankelijk van het gewicht en activiteit. Het liefst gezuiverd water.

Gezuiverd water is: Bronwater uit glas, gefilterd water (ZeroWater filterkan), maar nog liever water gefilterd via een filtersysteem als Berkey water.
Een waterfiltersysteem dat iets meer kostbaar is in aanschaf als de ZeroWater filterkan. Maar bij bij een dagelijks gebruik van 5 liter kun je er al 11,5 jaar gebruik maken van de bijgeleverde twee filter sets.

Een andere prachtige wijze van waterfiltering is via een Water Ionizer (Ionizator), gedistilleerd water (let op aanvullen met Keltisch zeezout Sole) of middels omgekeerde osmose.

Water zuivert en is een belangrijke heler voor het lichaam.

water drinken is fijn!

Als levend in een ‘elektrisch’ lichaam hebben we water nodig om energie te geleiden.
Drink voor je meditatie een glas water maar liever niet voor of tijdens het eten of minder dan een uur na het eten.
Begin ’s ochtends een half uur voor het eten met een groot glas lauwwarm water met een theelepel Sole oplossing van Keltisch zeezout.
Af en toe een drie week kuur met als extra een eetlepel appelcider (ongepasteuriseerd) en wat citroensap is reinigend en goed.
Waterdrinken zet de PH-waarde na de nacht goed en maakt het spijsverteringskanaal zachtjes wakker, wekt je darmen tot leven en vult mineralen aan.
Voor cliënten en workshopdeelnemers is over het maken van Sole van Keltisch zeezout meer info per e-mail verkrijgbaar.
Maar deze laatste twee genieten niet onze voorkeur.

Meer lezen over water? Klik hier.

Gouden voedingsregel 7 – Eet iedere dag gefermenteerd voedsel!

Eet iedere dag gefermenteerd voedsel!
Maak zelf gefermenteerde groenten, of eet miso, natto, tempeh, kimchi, kokoswater of (rauwmelkse) melk Kefir.
Gefermenteerde producten zitten boordevol probiotica, prebiotica, enzymen, anti-oxidanten, vitaminen, mineralen en revitaliserende voedingstoffen.
Rauwe gefermenteerde groenten worden al honderden of zelfs duizenden jaren door verschillende culturen gegeten en hun helende werking is alom bekend.
Gefermenteerde producten schonen het lichaam vanbinnen uit naar buiten. Ze revitaliseren en houden jong en vitaal. Goed voor het immuunsysteem. Met een prachtige gezonde huid en uitstraling als gevolg.

Voor cliënten en workshopdeelnemers is er receptuur en meer info per e-mail verkrijgbaar of schaf de RawfoodLove uitgebreide handout aan:

Alles weten over gefermenteerde voeding? Via Happy Healthy You is de uitgebreide handout van onze RawfoodLove workshop 4: Levende Probiotica: gefermenteerde, gecultiveerde groenten, specerijen en kruiden verkrijgbaar: https://happyhealthyyou.eu/wp/vanaf-nu-verkrijgbaar-de-rawfoodlove-workshop-handouts

gefermenteerde groenten

Gouden voedingsregel 8 – foodcombining

Probeer rekening te houden met ‘foodcombining’.
Het combineren van bepaalde voedselsoorten zorgt voor een optimale spijsvertering en maximale energie-opbrengst.
Dit zijn de regels:

  • Fruit en vloeistoffen altijd alleen eten/drinken
  • Proteïnen (eiwitten als in bonen, erwten, linzen (peulvruchten), gefermenteerde soja, vlees, vis en andere dierlijke producten) niet samen met (complexe) koolhydraten (rijst en andere granen, pasta, brood, zetmeelrijke groenten zoals aardappelen en pompoen); maar mogen wel samen met gefermenteerde producten (tempeh, miso e.d.)
  • Niet-zetmeelrijke groenten mogen altijd gecombineerd worden met alles behalve fruit
  • Zoete, (natuurlijke) suikerrijke producten alleen eten (of samen met niet-zetmeelrijke groenten..)
  • Oliën en vetten enkel samen met niet-zetmeelrijke groenten

Gouden voedingsregel 9 – witte’ producten

No no’s…’
Eet zo min mogelijk tot geen ‘witte’ producten; witmeel, suikers.
Vermijd (ongefermenteerde) soja, maïs en rijst.
Ook de biologische keuze van deze drie is niet altijd betrouwbaar als vrij van GMO.
Ongefermenteerde soja voor vrouwen is sowieso geen welkome aanvulling op het dieet en is verstorend voor de hormoonhuishouding.
Dit geldt niet voor gefermenteerde soja als natto, miso, tempeh, tamari en soja sauzen. Ongefermenteerde soja als in soja melk, tofu (‘kaas’), soja ijs, soja yoghurt, soja baby flesvoeding en soja proteïne poeders) is niet wenselijk in een dieet.

Gefermenteerde soja is net als andere gefermenteerde producten (zie Gouden regel 7) verrijkt met gezonde probiotica die de spijsvertering optimaliseren, opgeblazenheid doet verminderen of in zijn geheel laat verdwijnen maar bovenal de opname van gezonde voedingstoffen verhoogt.
Vermijd gluten. Niet alleen tarwe, maar ook spelt, rogge, gerst en kamut. Vervang je dagelijkse boterham met bijvoorbeeld ‘wraps’ of RawfoodLove crackers*) van wortel, lijnzaad en pompoen of bak zo nu en dan kleine pannenkoekjes van boekweit.

*) Alles weten over ‘wraps’ en RawfoodLove crackers? Via Happy Healthy You is de uitgebreide handout van onze RawfoodLove workshop 2: Crackers & Bagels plus… toppings en RawfoodLove workshop 1: Wraps & Tahini  verkrijgbaar: https://happyhealthyyou.eu/wp/vanaf-nu-verkrijgbaar-de-rawfoodlove-workshop-handouts

Glutenvrij of niet

Weet echter dat het meel van boekweit of andere glutenvrije melen als amandelmeel of kokosmeel ook niet werkelijke gezonde voeding zijn. Glutenvrij of niet.
In onze darmen neigen ze samen te ‘scholen’ (klonteren). Zo dragen ze bij aan ontstekingen in ons lichaam, ‘permeabele’ darmen, candida, onregelmatige stoelgang en/of te los, te vaak of te geconstipeerd, acne, stemmingswisselingen e.d.

En om bijvoorbeeld amandeelmeel te verkrijgen worden véél amandelen gebruikt. Terwijl drie amandelen eten al een kleine maaltijd kan zijn.
Bovendien worden deze granen en noten voor melen niet geweekt (zie gouden regel 11).

Er is een verschil tussen glutenvrije voeding en het vermijden van gluten. Kies het liefst voor de tweede optie. Glutenvrije voeding is gevuld met van alles wat niet gezond is. Beter is gluten te vermijden en te kiezen voor onbewerkt voedsel.

Eet met mate dierlijke producten (vlees, vis en zuivel).

En als je behoefte hebt aan dierlijke eiwitten, kies dan liever voor biologische producten van grasgevoerde dieren.

Als je kiest voor een vegetarisch of veganistisch dieet, onderzoek dan of je de juiste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Al geldt dit in de huidige tijd eigenlijk voor elk dieet omdat de grond zo mineraal uitgeput is en allerlei verontreiniging neerdaalt uit de lucht.
Een veganist / vegetariër voedt zichzelf doorgaans rijker dan iemand die vlees en dierlijke producten eet.
Een veganist/vegetariër zal zichzelf in het algemeen in ieder geval mogen supplementeren.
Als dit voor jou geldt en dit nog niet ter sprake is gekomen tijdens sessies, maak contact.

Vermijd het liefst, zwarte thee, koffie en alcohol. Behalve dat dit drietal je frequentie verlaagt en daardoor je heldere waarneming verstoort (terwijl ze je het gevoel geven (net als suiker) in ‘alignment’ te zijn; te doen waartoe je Essentie je roept) kunnen ze je lichaamsfuncties negatief verstoren en verslavend werken.
Een glas wijn voor het slapen gaan om lekker te ontspannen verstoort je bloedsuikerhuishouding waardoor de kans groot is dat je ’s nachts wakker ligt en ’s ochtends een onplezierige start maakt.

Gouden voedingsregel 10 – kiemen en microgroenten

Groei en eet kiemen en microgroenten! gekiemd
In je keuken op een klein plekje kun je al kiemen en microgroenten laten groeien. Passend in een levend-voedsel-dieet, is het wonder van groeien bijzonder voedend te volgen. Voor lichaam, ziel én geest.
In een paar dagen groeit een zaadje in een glazen pot (met een gaasje en elastiek op een schotel op de kop met twee keer per dag spoelen) uit tot een spruit en zit boordevol vitaminen, mineralen en enzymen.

Het is wonderlijk hoe de hoeveelheid stoffen in de groei per uur toeneemt.
In vier dagen is het gehalte vitamine C in ontkiemde erwten bijvoorbeeld met acht keer verhoogd! Net als vitamine E en B.

Je kunt het hele jaar door kiemen met bijvoorbeeld de zaden van radijs, sango, broccoli, brassica-mix, alfalfa, fenegriek en linzen.
Maar ook met bonen en granen als kikkererwten, mungbonen, groene erwten, boekweit en quinoa.
Kies wel voor biologische zaden, niet-biologische zaden zullen in principe door behandelingen (doorstralen), niet ontkiemen.

Microgroenten zijn net als kiemen supergezond en vitaliserend.
Iedere dag groeien en juicen we tarwegras, gerstegras en zonnebloemspruiten die hun rijke voedingstoffen delen via de slowjuicer in hun groentensap.
Meer informatie over kiemen en/of biologische zaden bestellen? Kijk op De Peuleschil: http://www.depeuleschil.nl/ of in een biowinkel.

Alles weten over het kiemen van microgroenten? Via Happy Healthy You is de uitgebreide handout van onze RawfoodLove workshop 3: Kiemen & Tarwegras plus… Sprouty Crackers verkrijgbaar: https://happyhealthyyou.eu/wp/vanaf-nu-verkrijgbaar-de-rawfoodlove-workshop-handouts

Gouden voedingsregel 11 – Noten, zaden, granen en peulvruchten weken

noten, voedingsregelsEn dan voor velen een lastige regel… Week noten, zaden, granen en peulvruchten in water – het liefst met een beetje Keltisch zeezout.
Bij voorkeur een hele nacht weken maar tenminste 6 uur.
Eventueel kun je – als je een dehydrator bezit – een hele lichting noten en zaden ineens weken en dan drogen. Als je ze goed droogt en direct in weckpotten doet, blijven ze lang goed!
Alle granen, noten en zaden en peulvruchten bevatten stofjes die de werking van enzymen blokkeren en fytine zuur waardoor vertering bemoeilijkt wordt, net als de opname van mineralen.
Het eten van granen en melen, noten, zaden en peulvruchten die niet geweekt, gekiemd of gefermenteerd zijn, kan leiden tot spastisch colon en spijsverterings-problemen.

Gouden voedingsregel 12 – zuur/basen evenwicht

Let op het zuur/basen evenwicht in je lichaam. Oftewel de Ph-waarde.
Een verzuurd lichaam is meer vatbaar voor allerlei disbalans en ziekten.
Belangrijk is basenvormende voeding te nemen en zuurmakend te beperken.
Voor cliënten en workshopdeelnemers is hierover meer info per e-mail verkrijgbaar.

Gouden voedingsregel 13 – dankbaar

Wees dankbaar voor je eten en drinken.
Voel hoe bijzonder het is dat dit eten voor jou gegroeid is.
Zegen het. Neem er de tijd voor en geniet van dit bijzondere aspect van het aardse mens-zijn.

Dertien Gouden Voedingsregels (c) Happy Healthy You 2015

error: Content is protected !!
Scroll to Top